Szybki, prosty, tani :)
Szybki obiad

18-04-2009, 11:58
|
|
Junior Member
|
|
|
|
Szybki, prosty, tani :)
Jestem raczej antytalenciem w kuchni (jedyne co mi wychodzi to pizza i omlet :P ), a jestem niejako zmuszona do zrobienia obiadu dla ok. 15-20 osób na wyjeździe. Zna może ktoś jakiś w miarę prosty przepis na jakieś danie z ryżem lub makaronem (nie wyobrażam sobie obieraniu tylu ziemniaków!) które jest dość proste w przygotowaniu. Może jakieś warzywa z ryżem, albo coś w tym stylu??
|

20-04-2009, 14:01
|
|
Senior Member
|
|
|
|
Re: Szybki, prosty, tani :)
Polecam risotto albo makaron z jakimś sosem. Znajdziesz tu trochę przepisów na takie dania. Osobiście polecam sos mięsno- warzywny mojego autorstwa. Zawsze mi się udaje i wszystkim smakuje. Możesz go podać z czym chcesz (kasza, ryż, makaron, ziemniaki). Z długim makaronem wyjdzie Ci spagetti.
|

21-04-2009, 10:35
|
|
Member
|
|
|
|
A może jakiś gulasz z kaszą gryczaną
|

22-04-2009, 11:45
|
|
Junior Member
|
|
|
|
Warzywa z ryżem nie są złym pomysłem w sumie  Wystarczy żebyć skroiła parę marchewek, selera, pieczarek, cebulkę, podsmażyła z jakimiś dodatkami i gotowe.
Makaron z sosem a'la spagetti też nie byłby zły.

28-04-2009, 09:53
|
|
Member
|
|
|
|
jeśli musisz gotowac latem dla tylu osób to polecam makaron z sosem bolońskim (bo szybkie)
a jeżeli w chłodniejsze dni to faktycznie pomysł z gulaszem i kaszą gryczaną będzie odpowiedni (polecam sos grzybowy-świetnie pasuje do kaszy)
|

22-05-2009, 15:22
|
|
Senior Member
|
|
|
|
jeśli jesteś zwolennikiem dań na słodko to ryż z jogurtem i owocami jest tu świetnym rozwiązaniem!
|

02-06-2009, 14:40
|
|
Junior Member
|
|
|
|
ja proponuje ryz y waryzwami jest ro szybkie do zrobienia i smaczne wzstarcz ugotowa ryz przelozyc na patelnie dodac troche warzyw konserwowych np, pieczarki ogorki pokrojone w plasterki papryke pokrojona w kostke cebule podsmazyc i mozna doda pod koniec troche ketchupu i mamy pyszne danie z ryzem
|

03-06-2009, 11:27
|
|
Member
|
|
|
|
makaron + warzywka mrożone. Mogą być też zapiekane pod beszamelem
|

03-06-2009, 11:28
|
|
Member
|
|
|
|
albo tzw pampuchy, paruchy czy po prostu bułeczki drożdżowe na parze - z owocowymi sosami
|

04-06-2009, 21:31
|
|
Junior Member
|
|
|
|
Polecam "duszaki" : ziemniaki w plasterki, na to kiełbasa i cebula w kostkę, buraczek w plasterki, sól, pieprz i następna warstwa, na sam dół i na górę smalec, dusimy ok pół godzinki, [podajemy z barszczem. Pyyyyyyyycha
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Uprawnienia umieszczania postów
|