Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Drinki i koktajle

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki)

Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) maggie80
Dodane przez:
Czas przygotowania: 10 tygodni
Czas inny: 10 tygodni
Ilość porcji: 20

Składniki

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 30 dkg cukru
  • 0,5 litra czystej wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Wyborna domowa nalewka o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych .

Etapy przygotowania

Owoce dokładnie umyć oraz usunąć ogonki (gorzknieją ). Wsypać do dużego słoja ew. gąsiorka. Lekko rozgnieść czarną porzeczkę tłuczkiem do ziemniaków, pozostawiając jednak co najmniej 1/3 całych owoców. Dodać cukier, a następnie zalać całość 0,5 l wódki oraz spirytusu. Odstawić na okres 2 tygodni w ciepłe miejsce, codziennie wstrząsać słojem z zawartością celem dokładnego rozpuszczenia cukru.

Po upływie 2 tygodni, płyn odcedzić od owoców za pomocą durszlaka. Następnie rozlać płyn do butelek jednocześnie filtrując go za pomocą filtra do kawy lub bardzo gęstego sitka. Można spożywać po upływie co najmniej 2 miesięcy.

Owoce pozostałe po zlaniu płynu można ponownie zalać czystą wódką. Wówczas uzykamy smaczny i delikatny likier. Smacznego !


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238