Wegetariański obiad wcale nie musi być nudny. Roślinna kuchnia może być urozmaicona, pyszna i pełna witamin – wystarczy odrobina wyobraźni. Wiele osób zastanawia się, jak będą wyglądały ich obiady, gdy przejdą na dietę bezmięsną. Wciąż pokutuje mit, że wegetariański obiad to ziemniaki z surówką i kotletem sojowym, popularnie zwanym „tekturką”. Tymczasem osoby jedzące zgodnie z ideą kuchni roślinnej zgodnie przyznają, że wege obiad nie jest nudną kompozycją dań, powracających co tydzień, jak np. ryba w piątek i rosół w niedzielę. Inspiracje obiadowe wegetarianie i weganie czerpią zarówno z klasycznej kuchni polskiej, „weganizując” tradycyjne potrawy, jak i z kuchni świata. W naszej galerii zdjęć znajdziecie pomysły na przepisy wegetariańskie dla każdego. Zobaczcie smakowite inspiracje i wypróbujcie szybkie dania wegetariańskie na obiad.

Wegetariańskie zupy

Wegetariański obiad zaczynamy od pierwszego dania, czyli zupy. Błędnym przekonaniem jest, że aby przygotowywać wegetariańskie zupy potrzebne są skomplikowane receptury. Wystarczy zamienić bulion mięsny na warzywny i na takiej bazie robić wszystkie klasyczne polskie zupy. Zupa pomidorowa może wystąpić jako proste połączenie bulionu z przecierem pomidorowym i makaronem, ale też jako marokańska zupa harira z cieciorką i aromatycznymi przyprawami, włoska minestrone z dużą ilością sezonowych warzyw, krem pomidorowy z ciecierzycą lub mlekiem kokosowym i płatkami migdałów. Podstawą zup może być aromatyczny bulion warzywny z pieczonych warzyw lub zwykłej włoszczyzny, wykończony dla smaku łyżką klarowanego masła lub dobrej jakości oleju. Niepowtarzalnego dymnego aromatu kapuśniakowi z kiszonej kapusty czy grochówce doda wędzona sól, wędzona papryka i wędzone tofu, przysmażone na „skwarki”. Każde warzywo może być podstawą oryginalnej zupy kremu, lub współtworzyć pyszne danie z innymi warzywami, z dodatkiem kaszy, ryżu, makaronu. Japońska zupa miso, z glonami wakame, makaronem ryżowym, świeżymi warzywami i tofu, posypana szczypiorkiem, może być odpowiednikiem niedzielnego rosołu.
Więcej inspiracji na wege pierwsze danie znajdziecie w naszym indeksie przepisów na wegetariańskie zupy

Dania wegetariańskie na obiad

Co przygotowywać na wege dania główne? Drugie danie to pole do popisu nawet dla niezbyt biegłych w sztuce kulinarnej. Szybkie dania wegetariańskie na ciepło to między innymi: risotto, leczo warzywne czy różnego rodzaju makarony. Tradycyjne kopytka lub ciasto na pierogi zyskają niepowtarzalnego smaku, jeśli dodamy do nich łyżkę proszku z młodego jęczmienia. Kasza jaglana może zamienić się w podstawę do sycącej warzywnej zapiekanki. Z kolei kasza gryczana będzie doskonałą bazą do farszów pierogów, krokietów czy nadzieniem do zapiekanej cukinii. Każda kasza sprawdzi się w kaszotto, np. z grzybami leśnymi, dynią lub młodym bobem. Natka pietruszki czy marchewki zamieni się w aromatyczne pesto, z którym można podać razowe spaghetti. Połączenie plastrów korzenia selera i alg nori pozwoli uzyskać efekt „seleryby”- roślinnego odpowiednika kotleta z ryby. Fasolka po bretońsku wzbogacona o parówki sojowe, wędzony tempeh lub o wędzoną paprykę, staje się nie do odróżnienia od oryginału. Jarmuż w połączeniu z sezonowymi warzywami i mlekiem kokosowym zamieni się w aromatyczne curry, rozgrzewające w zimowe dni. Niemal każde warzywo - brokuła, buraka, marchew, cukinię, dynię, kalafiora, fasolę a nade wszystko pieczarki i ziemniaki - można zamienić w przepyszne kotleciki lub burgery. Jako zagęstnik może posłużyć ugotowana kasza jaglana lub kasza kukurydziana, płatki owsiane, jajko - dla wegetarian lub kleik z siemienia lnianego - dla wegan. Co będzie potrzebne? Lista zakupów jest krótka, wystarczą ulubione zioła, cebulka, suszone pomidory, pestki słonecznika lub sezam. Te proste dodatki w zupełności wystarczą, aby uzyskać nieskończenie wiele wariacji na temat klasycznego kotleta. Takie kotlety możemy zjeść solo, z ziemniakami czy kaszą, lub przygotować z nich pyszne wegetariańskie burgery. Taki domowy burger z fasoli czy kalafiora to szybki obiad wegetariański, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Te i wiele innych pomysłów na wegetariańskie dania na obiad znajdziecie w naszym indeksie przepisów wegetariańskich. Czeka tam na Was ponad osiem tysięcy smakowitych przepisów na dania wegetariańskie.

Obiad wegetariański fit

Dieta wegetariańska to najlepszy sprzymierzeniec osób na diecie. Wege dania, pełne zdrowych warzyw są bogate w witaminy, a ubogie w kalorie. Jeśli więc walczycie o szczupłą sylwetkę, koniecznie włączcie lekkie wegetariańskie przepisy do swojego menu. Układając dietę redukcyjną wykorzystującą wege potrawy, musimy jednak pamiętać aby nasze przepisy wegetariańskie nie składały się z samych warzyw. Zbilansowany obiad wegetariański powinien zawierać również źródła białka, zdrowych tłuszczy i zbóż. Przygotowując pyszne dania wegetariańskie, pamiętajmy więc o dodatku tofu, roślin strączkowych lub nabiału. Do naszych dań dodawajmy też pestki i nasiona oraz oleje tłoczone na zimno. Fantastycznym przepisem na obiad wegetariański fit jest burger z kalafiora, przygotowany w sałacie zamiast bułki. 

Więcej ciekawych artykułów o diecie bezmięsnej, a także praktyczne porady dotyczące wegetarianizmu znajdziecie w sekcji Jestem Wege.