Po pierwsze: odpowiednie warunki

Wybierając miejsce na przechowywanie zapasów, musimy wziąć pod uwagę kilka czynników, między innymi odpowiednią wilgotność, temperaturę i wentylację. Najlepsze warunki do przechowywania zapasów to temperatura w granicach 10-15 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy takiej możliwości, zadbajmy po prostu by przetwory stały w możliwie najchłodniejszym miejscu, bez sąsiedztwa kaloryferów czy piekarnika. Równie ważna jest odpowiednia cyrkulacja powietrza, gdyż to właśnie ona zapobiegnie tworzeniu się pleśni. Zadbajmy więc aby w spiżarni było sucho i chłodno.

Po drugie: opisywanie

Już na etapie robienia przetworów warto pamiętać o ich sortowaniu. Dlatego, kiedy wekujemy słoiki, oznaczajmy je nalepką z opisem. Zajmie to kilka sekund, a znacznie ułatwi późniejszą ich identyfikację. Arkusz samoprzylepnych karteczek kupimy w każdym sklepie papierniczym za niewielką kwotę. Na każdej z nich zapisujemy opis zawartości słoika i datę jego przygotowania. Taki znacznik naklejamy na nakrętkę od słoika lub na sam słoik. Dzięki temu prostemu zabiegowi, sięgając po słoik, zawsze wiemy co się w nim kryje i kiedy zostało zawekowane. Inną korzyścią płynącą z oznaczania przetworów są walory estetyczne. W sklepach znajdziemy wiele przepięknych nalepek, które dodatkowo ozdabiają słoik.

Zobacz także:  szafran - właściwości, zastosowanie i przepisy

Po trzecie: segregacja

Kolejnym sprzymierzeńcem w organizacji spiżarni idealnej są wszelkiego rodzaju pojemniki. Wszelkiego rodzaju kosze znacznie ułatwiają segregowanie zapasów. W sklepach znajdziemy kosze wykonane z różnych tworzyw, między innymi słomkowe, wiklinowe, ale także metalowe i z plastiku. Wszystkie z tych modeli występują w różnych rozmiarach i kolorach, dlatego z pewnością znajdziecie coś dla siebie. 

Innym rodzajem pudeł, przydatnch w spiżarni, są drewniane skrzynie. Znajdziemy je w większości marketów budowlanych, a także w sieci. Dostępne są w wielu rozmiarach i za niewielką cenę. Taka solidna skrzynia nadaje się zarówno do warzyw i owoców, jak i do ustawiania w niej słoików czy puszek. 

Z kolei wszelkie sypkie produkty, takie jak kasze, ryże, makarony czy mąki, warto przesypywać do szczelnie zamykanych pojemników. Dzięki temu nie tylko możemy pogrupować produkty, ale i dodatkowo zabezpieczyć je przed uporczywymi molami spożywczymi. Możemy zainwestować w szklane pojemniki i słoje, do których przesypiemy wszystkie produkty. Taki sposób ma dodatkowy walor w postaci przezroczystych ścianek, które ułatwią zidentyfikowanie zawartości pojemnika. 

Innym sposobem na przechowywanie sypkich produktów są metalowe puszki. Świetnie nadają się na kawę, herbatę czy przyprawy. Taka puszka nie tylko szczelnie zabezpieczy te produkty przed wilgocią, ale i pozwoli na dłużej zachować ich aromat. Co więcej, puszki są świetną ozdobą. Ich rozmaite wzory i kolory dodadzą uroku każdej spiżarni.

Po czwarte: organizacja

Przy zapełnianiu szafek i szuflad warto zachować odpowiednią kolejność. Z brzegu układajmy produkty, po które sięgamy najczęściej, a dalej stawiajmy te mniej wykorzystywane. Dzięki temu oszczędzamy czas podczas szukania konkretnej rzeczy, a także zachowujemy porządek, bo nie musimy notorycznie przegrzebywać całej półki  w poszukiwaniu danego produktu. W sklepach i sieci możemy znaleźć całe mnóstwo gotowych rozwiązań, dedykowanych do organizacji spiżarni. Wśród szerokiej oferty akcesoriów szczególnie przydatne mogą okazać się wszelkiego rodzaju pojemniki, kosze, puszki czy słoje.