Składniki (na 2 porcje):


–    4 jajka (duże i jak najświeższe)
–    2 kromki dobrego chleba tostowego
–    serek Twój Smak Aksamitny z ziołami (dawna Milandia)
–    łyżka śmietany 18%
–    łyżka musztardy Dijon
–    4 grube plastry boczku 
–    pół pęczka szczypiorku 
–    garść roszponki lub listków buraka
–    4 łyżki ikry łososia


Wykonanie (10 minut):

W miseczce zmieszaj łyżkę śmietany z łyżką musztardy. 

Podgrzej mocno w garnku kilka litrów wody, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. 

Każde jajko przygotuj w następujący sposób: wbij je do miseczki z wodą, w garnku z podgrzaną wodą zrób łyżką wir i wlej jajko, po czym gotuj je przez 3 minuty.

Usmaż na patelni 4 plastry boczku.

Przyrumień tosty na patelni lub na ruszcie. Posmaruj je grubo serkiem, połóż plastry usmażonego bekonu, na to zieleninę, a na wierzch jajko i sos śmietanowo-musztardowy. Udekoruj ikrą łososia i posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj z prostą sałatką.

Więcej przepisów znajdziesz TU