Składniki (na 6–8 porcji):

– 400 g wędzonego łososia w plastrach

– 500 g mascarpone z Piątnicy

– sok i skórka z 1 cytryny

– mały pęczek koperku

– garść młodego szpinaku

– czarny pieprz i sól do smaku

– koperek, skórka z cytryny i szczypiorek do dekoracji 

 

Wykonanie:

Wyciśnij sok z cytryny do miski (możesz też dodać skórkę cytrynową). Dołóż 2 łyżki mascarpone z Piątnicy. Dodaj kilka gałązek koperku i garść szpinaku, dopraw solą i pieprzem.

Zblenduj wszystko na gładki mus.

Resztę mascarpone wymieszaj ze zrobioną przed chwilą zieloną pastą i jeśli trzeba, dopraw do smaku.

Wyściel formę folią spożywczą. Wyłóż spód i boki plastrami łososia. Przełóż do środka pastę. Jeśli chcesz, możesz zrobić kolejne piętra z łososia i zielonej serowej masy.

Połóż na górę warstwę łososia. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Przed podaniem wyciągnij danie z formy do góry dnem. Udekoruj całość koperkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i nitkami ze skórki cytrynowej. Pokrój na plastry. Miłego spotkania!

 

Wykonanie 10 min + 12h w lodówce

 

Więcej przepisów znajdziesz TU