Składniki (na 6–8 porcji):
– 400 g wędzonego łososia w plastrach
– 500 g mascarpone z Piątnicy
– sok i skórka z 1 cytryny
– mały pęczek koperku
– garść młodego szpinaku
– czarny pieprz i sól do smaku
– koperek, skórka z cytryny i szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Wyciśnij sok z cytryny do miski (możesz też dodać skórkę cytrynową). Dołóż 2 łyżki mascarpone z Piątnicy. Dodaj kilka gałązek koperku i garść szpinaku, dopraw solą i pieprzem.
Zblenduj wszystko na gładki mus.
Resztę mascarpone wymieszaj ze zrobioną przed chwilą zieloną pastą i jeśli trzeba, dopraw do smaku.
Wyściel formę folią spożywczą. Wyłóż spód i boki plastrami łososia. Przełóż do środka pastę. Jeśli chcesz, możesz zrobić kolejne piętra z łososia i zielonej serowej masy.
Połóż na górę warstwę łososia. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Przed podaniem wyciągnij danie z formy do góry dnem. Udekoruj całość koperkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i nitkami ze skórki cytrynowej. Pokrój na plastry. Miłego spotkania!
Wykonanie 10 min + 12h w lodówce
Więcej przepisów znajdziesz TU