Składniki (na 6 porcji):
Wnętrze babeczki:
– rolka kruchego ciasta
– 250 g mascarpone z Piątnicy
– skórka i sok z 2 cytryn
– 2 żółtka
– płaska łyżka mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki drobnego cukru
Bezy na wierzch:
– 2 białka
– 100 g drobnego cukru
– szczypta soli
Wykonanie:
Przełóż mascarpone do miski, dodaj startą skórkę z cytryn, wyciśnij sok, dodaj żółtka, a białka zostaw na później. Wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj.
Zrób bezę: miksuj białka ze szczyptą soli, dodawaj partiami cukier, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Wyłóż foremki kruchym ciastem. Wlej masę i wyrównaj. Na wierzchu zrób kropki z bezy za pomocą rękawa cukierniczego.
Tartaletki piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wykonanie 40 minut
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz TU