Stwierdzenie, że coś smakuje "jak u mamy" to najwyższa rekomendacja. Wiemy, że trudno powtórzyć ten smak i wiernie odtworzyć jej przepisy bez tych lat wprawy i tajnych sztuczek, które zna tylko ona. Spróbuj więc przygotować nieco odmienione wersje najsłynniejszych domowych deserów.

Ciasta na Dzień Matki - sprawdzone klasyki

Mama z pewnością ucieszy się z takiego klasyka jak ciasto z jabłkami. Co pasuje do ciast z jabłkami? Wiadomo, że cynamon, wanilia, bita śmietana, lody... Polecamy też przepis na szarlotkę z marcepanem i strudel z jabłkami (Apfelstrudel).

Dzień Matki wypada na samym początku sezonu na truskawki - nic dziwnego, że święto kojarzy się z sernikiem na zimno lub ucieranym ciastem z truskawkami. Oto wyjątkowo uroczysta propozycja - torcik z kremem muślinowym i truskawkami, który sprawi, że atmosfera będzie naprawdę odświętna. Jeśli chcecie pozostać przy zwykłym serniku na zimno z truskawkami i galaretką, eksperymentujcie z jego formą. Ten układamy w prostokątnej formie - jak cienką tartę. Na wierzchu gęsto rozłóż plastry truskawek i zalej je galaretką. Eksperymentuj ze spodem - możesz wyłożyć go pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z masłem, upiec cieniutki spód do tarty lub wypróbować spód z naszego przepisu - lekko słony, kontrastujący ze słodyczą pozostałych elementów.

Dobrą opcją na Dzień Matki są też tarty. Ich smak możemy dopasować do tego, co nasza mama lubi najbardziej. Do tarty wykorzystajmy taki sam spód jak do wspomnianego już sernika. Warto bawić się kontrastami smaków i tekstur. Jeśli krem do tarty jest słodki, dodajmy na wierzch kwaskowe owoce. Możemy także przełamać delikatność tarty elementem chrupiącym, na przykład podprażonymi orzechami. 

Do tarty będziemy potrzebować specjalnej formy. Może mieć różne kształty od okręgu po wydłużony prostokąt. Jej cechą charakterystyczną jest karbowany brzeg - dzięki niemu nasze ciasta wyglądają po upieczeniu tak wspaniale! Przy pieczeniu ciast dla mamy warto też skorzystać z form w konkretnych kształtach, na przykład serca.

Zobacz także:  przepis na tort kawowy 

Ciasta na Dzień Matki - domowe i pyszne

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami to kolejny klasyk z domowej kuchni. Zaskocz mamę i podaj jej zrumienione kromki ciasta drożdżowego z waniliowym sosem - smakuje obłędnie! Możesz użyć też suchej babki lub chałki. 

Pamiętacie blok czekoladowy? Ostatnio wraca do łask, a czekoladowe desery są ponadczasowe, więc polecamy ten kierunek w najbardziej odświętnym wydaniu. Upiecz wyśmienite czekoladowe suflety lub ten wykwintny tort ganache z musem truskawkowo-czekoladowym.

Najprostszy sposób na deser - wafle przekładane kremem czekoladowym, kajmakiem albo domowym dżemem. Smarujemy, odstawiamy do nasiąknięcia i... gotowe! Polecamy słynny wiedeński pischinger - nie żałuj nadzienia, bo powinno dokładnie wsiąknąć w suche wafle, będzie rozpływać się w ustach!

Jeśli wiesz, że twoja mama woli bardziej nowoczesne wypieki, przed tobą wyzwanie. Szukaj natchnienia wśród przepisów na tarty, domowe lody i ptysie.

Jak podać ciasta na Dzień Matki?

Ciasta na Dzień Matki, ale nie tylko na tę okazję, powinny być odpowiednio wyeksponowane na stole. Możemy użyć do tego celu płytkiego, większego talerza, ale dużo lepiej sprawdzi się patera. W sklepach znajdziecie klasyczne patery jednopoziomowe - często w zestawie z kloszem, który zapobiega wysychaniu ciasta i chroni je przed owadami w przypadku imprezy na dworze.

Ciekawą opcją są patery kilkupoziomowe. Możecie wyeksponować na nich kilka rodzajów ciasta, ciastka lub owoce, w zależności od tego, co zamierzacie podać. Taka wielopoziomowa patera wspaniale prezentuje się na stole. Nie zapomnijcie także o łopatce do ciasta i ostrym nożu - przed ukrojeniem kolejnego kawałka zawsze opłukajcie go w zimnej wodzie, dzięki czemu każda porcja ciasta będzie równa.