Nic dziwnego, że tak wielu z nas kojarzy wegetariańskie posiłki z nudnymi daniami, które wszystkie smakują tak samo. Wszystko jednak zależy tak naprawdę od tego, jakimi składnikami oraz dodatkami posłuży się kucharz. Wśród tych najcenniejszych na pewno nie powinno zabraknąć sera Dziugas – idealnego także dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa.

Dlaczego Dziugas jest doskonały dla wegetarian?

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, z jakiego powodu wegetarianie spożywają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Ser Dziugas może być idealnym dodatkiem w ich kuchni, ponieważ nie zawiera w sobie podpuszczki. Oznacza to dokładnie tyle, że brak w nim produktów odzwierzęcych, a oni, dołączając ser do swojego jadłospisu, nie postępują wbrew własnym przekonaniom.

Inne zalety sera długo dojrzewającego

Dziugas jest serem długo dojrzewającym, który pochodzi z Litwy. Charakteryzuje się świeżym, lekko cierpkawym smakiem o delikatnej, owocowej nucie. W swoim składzie zawiera jedynie śladowe ilości laktozy (około 0,02%), dzięki czemu mogą po niego sięgać również osoby, cierpiące na częściową nietolerancję cukru mlecznego. Jego zaletą jest także brak konserwantów – można wykorzystywać go w całości, ponieważ nawet skórka okazuje się jadalna. Trzeba również zwrócić uwagę na lekkostrawność sera – ludzki organizm jest go w stanie przetrawić w przeciągu kilku bądź kilkunastu minut. Dla porównania mięso, takie jak chociażby wołowina, stanowi już dla niego większą przeszkodę (trawienie zajmuje około dwóch godzin).

Warto też zwrócić uwagę na wszystkie składniki, wspierające funkcjonowanie organizmu, które zawiera w sobie ser Dziugas. Są one szczególnie ważne wówczas, gdy nie przyjmuje się w ogóle mięsa, ponieważ czymś trzeba zastępować jego wartości odżywcze. Przede wszystkim, produkt okazuje się prawdziwą skarbnicą wapnia. To natomiast, jak każdy wie, pomaga budować kości i zapobiega osteoporozie, do której dochodzi najczęściej w starszym wieku. Pierwiastek wpływa też właściwie na krzepliwość krwi i pobudza organizm do działania.

Ser jest również bogaty w wyjątkowo łatwo przyswajalne dla organizmu białko. W produkcie nie brakuje aminokwasów, w tym takich, nieprodukowanych przez ludzkie komórki. Wśród nich należy wymienić tryptofan, glutaminę i walinę. Dziugas odznacza się ponadto niewysoką zawartością tłuszczu (na 100 g sera przypada go wyłącznie 26 g), dzięki czemu można go uznać za produkt dietetyczny. Właśnie dlatego ser tego rodzaju uważa się za wyjątkowo zdrowy i można śmiało dodawać go do wielu potraw.

Aby bezmięsne dania nabrały charakteru

Główną zaletą sera Dziugas jest oczywiście jego wyjątkowy smak, który nie budzi skojarzeń z żadnym innym serem. Czuć w nim co prawda delikatną, kremową nutę, właściwym tego typu produktom, jednak wzbogaca ją cierpki akcent, na jaki nie da się nie zwrócić uwagi. Całości dopełnia owocowy posmak, za sprawą którego Dziugas tak dobrze łączy się z innymi składnikami, charakterystycznymi dla kuchni wegetariańskiej. Najczęściej dodaje się go do posiłków po to, by wzmocnić ich smak oraz wydobyć wcześniej przytłumiony aromat. Można go zresztą podawać na wiele sposobów – jako przystawkę (sam bądź z sosem), jako składnik sałatki warzywnej lub owocowej, a także jako przyprawę do sosów czy zup. Jego uniwersalność sprawia, że bez wątpienia powinien on na stałe zagościć w kuchni każdego wegetarianina.