Tofucznica, czyli jajecznica w wersji wege

Tofucznica, czyli wegański odpowiednik jajecznicy to nic innego jak rozdrobnione tofu podsmażone na patelni z ulubionymi dodatkami. Po podsmażeniu i przyprawieniu potrawa smakuje równie dobrze, jak jej jajeczny pierwowzór. Szczególnie ważnym dodatkiem, dzięki któremu tofucznica nabiera charakterystycznego aromatu i posmaku jajka, jest sól wędzona. Już niewielka szczypta tej przyprawy jest kluczowa dla smaku tofucznicy.

Oprócz tej niezbędnej przyprawy, cała reszta dodatków pozostaje już kwestią indywidualną. Warto testować różne kompozycje smakowe, dodając do tofucznicy wegańskie sery lub wędliny. 

Ciecierzyca - sekret wegańskiego omletu

Kolejną propozycją ciepłego śniadania w wersji roślinnej jest wegański omlet. Wegańskie śniadanie w takiej odsłonie nasyci nas i doda energii na długie godziny. Nie wszyscy wiedzą, że pyszny, puszysty omlet można przygotować bez dodatku jajek, bazując jedynie na dwóch składnikach: mące z ciecierzycy i tofu. To wszystko, co będzie potrzebne do wyczarowania doskonałego roślinnego omletu, który zawsze się udaje. Podstawowy przepis możemy modyfikować w zależności od własnych upodobań, na przykład dodając płatki drożdżowe, które zapewnią omletowi serowy smak i zapach. Taki ciecierzycowy omlet możemy podać z wegańskim twarożkiem z nerkowców lub w towarzystwie rozmaitych past warzywnych czy wegańskiego majonezu. 

Smażone na okrągło, czyli naleśniki, placki, racuchy 

Innym pomysłem na sycące, wegańskie śniadanie na ciepło są wszelkiego rodzaju placki, naleśniki czy racuchy. Wszystkie z nich szybko i łatwo przygotujemy w wersji wegańskiej, bazując na różnych rodzajach mąk. Zamiennikiem jajka, we wszelkiego rodzaju wegańskich plackach może być siemię lniane, puree owocowe lub rozgnieciony surowy banan. Gotową masę możemy wzbogacić nutą wanilii, kakao lub cynamonu, oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, orzechy czy kawałki czekolady. Usmażone placuszki podajemy wedle uznania, solo lub polane wegańskim jogurtem, dżemem lub syropem klonowym.

Królowa śniadań na ciepło - jej wysokość owsianka 

Co zamiast mleka?

Wegańską owsiankę możemy przygotować na wielu rozmaitych mlekach roślinnych. Napoje owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe, sojowe, to tylko ułamek asortymentu większości sklepów. Każdy z tych roślinnych napojów doskonale sprawdzi się do ugotowania płatków owsianych, dlatego wybór zależy tylko od naszych preferencji smakowych. Najlepszym rozwiązaniem będzie testowanie i smakowanie różnych wariantów. Dzięki temu, owsianki będą zaskakiwały nas swoim smakiem każdego kolejnego poranka. 

Nie tylko na słodko, czyli owsianka w wersji wytrawnej

Chociaż na myśl o owsiance w pierwszej kolejności przychodzi nam wersja na słodko, śniadaniową owsiankę z powodzeniem możemy przygotować również w wytrawnej odsłonie. Płatki gotujemy wówczas w mleku lub wodzie z dodatkiem szczypty soli. Kiedy płatki napęcznieją, a danie nabierze gęstej i kremowej konsystencji, możemy wzbogacić naszą słoną owsiankę ulubionymi dodatkami. Do wytrawnej wersji owsianki świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa, zarówno surowe, podsmażone, jak i te z puszki. Doskonałym dodatkiem będą też suszone pomidory czy oliwki. Smak słonej owsianki dodatkowo podkręcą świeże lub suszone zioła oraz przyprawy, takie jak curry, czosnek czy chilli. Jako wykończenie takiej śniadaniowej miski, gotową owsiankę warto posypać podprażonymi wcześniej orzechami lub pestkami.

Kuzynki owsianki - ryżanka, gryczanka i jaglanka

Klasyczna owsianka na bazie płatków owsianych to tylko jedna z opcji do wyboru. Pyszne wegańskie śniadanie na ciepło możemy przygotować również z kasz i ryżu. Doskonale sprawdzą się tu płatki jaglane, ryżowe, gryczane, a także komosa ryżowa czy nawet siemię lniane. Wystarczy ugotować je na wodzie lub mleku roślinnym, analogicznie do płatków owsianych. Ryżankę czy jaglankę możemy urozmaicić ulubionymi dodatkami, tworząc dziesiątki kombinacji smakowych. Dzięki takiej kuchennej kreatywności nasze wegańskie śniadanie codziennie może być inne i ciekawe, a do jadłospisu nie wkrada się nuda i monotonia.

Owsianka do schrupania

Jeśli wszystkie wersje smakowe klasycznej kremowej owsianki już Wam się przejadły, spróbujcie owsianki pieczonej. Sposób przygotowania jest banalnie prosty i w niczym nie różni się od klasycznej płynnej owsianki. Wystarczy wymieszać płatki owsiane z ulubionymi składnikami i przelać wszystko do naczynia żaroodpornego lub foremki do zapiekania.Wszystko wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika na około 20-30 minut. Kiedy wierzch owsianki się zarumieni, jest gotowa do schrupania.