Dania gotowe wciąż wzbudzają wiele kontrowersji, mimo że w sklepach z powodzeniem możemy już znaleźć gotowce, które są przygotowywane z pełnowartościowych składników. Oto najczęściej pojawiające się stwierdzenia, które dotyczą potraw instant. Przekonajcie się sami, czy są prawdą czy mitem.

Dania gotowe są pełne polepszaczy smaków i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji.

MIT

Dania, w których główną rolę odgrywał glutaminian sodu i inne polepszacze smaku powoli przechodzą już do kulinarnej historii. W dobie, kiedy wszyscy zwracamy szczególną uwagę na to, co jemy i czujnie sprawdzamy składy produktów spożywczych, producenci musieli wyjść naprzeciw naszym potrzebom. Współczesne dania gotowe powstają ze składników w pełni naturalnych.

Większość dań gotowych można podzielić na dwie kategorie – produkty suche, które zalewamy wrzątkiem lub dania, które wystarczy podgrzać bez dodatku wody. Wybierając te pierwsze, zwróćmy uwagę, by w składzie były produkty już wcześniej obgotowane, suszone lub liofilizowane. Pod wpływem wrzątku uwolnią smak i nabiorą odpowiedniej konsystencji. Z kolei dania już gotowe, takie jak zupy czy sosy firmy Healthy Mind są od podstaw przygotowywane ze świeżych produktów. Wystarczy zerknąć na skład zupy pomidorowej: pomidory 69%, woda, masło (z mleka), cukier trzcinowy, sos sojowy, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryn BIO. Podobnym prostym i naturalnym składem mogą pochwalić się wszystkie produkty tej marki.

Dania gotowe są szybkie w przygotowaniu.

PRAWDA

Po to w końcu powstały! Ich celem od zawsze było ułatwianie życia osobom zabieganym i nie mającym czasu na gotowanie. Trzeba zresztą przyznać, że nawet ci, którzy regularnie gotują miewają momenty, w których z różnych powodów nie są w stanie przygotować sobie ciepłego posiłku. I wtedy z pomocą przychodzą pożywne zupy czy dania śniadaniowe, takie jak orkiszanka.

Zupy i sosy wystarczy tylko podgrzać, a do owsianek dodać ciepłe mleko lub jogurt. Ile czasu wam to zajmie? Nie więcej niż 10 minut, owsiankę przygotujecie w mniej niż 5. Niezła oszczędność czasu, prawda? Warto też zwrócić uwagę na cenę. Niektórzy twierdzą, że dania gotowe są stosunkowo drogie. Niekoniecznie, ponieważ przygotowując te same potrawy samodzielnie musimy doliczyć do ceny produktów choćby koszt zużytej energii elektrycznej i czas poświęcony na jej zrobienie.

Z gotowcem poradzi sobie nawet osoba, która nie potrafi gotować.

PRAWDA

Jak już wspomnieliśmy powyżej, dania wystarczy podgrzać lub zalać gorącą wodą – gwarantujemy, że absolutnie każdy sobie z tym poradzi. To także dobra opcja dla osób, które nie mają zbyt wiele kuchennych sprzętów, na przykład studentów. Dania gotowe zrobią szybko, a będą mogli cieszyć się pożywnym posiłkiem zamiast po raz kolejny jeść bułkę z parówką.

Gotowce smakują gorzej niż dania domowe.

MIT

Wiele osób uważa, że wszystkie sosy i zupy gotowe smakują podobnie. Nic bardziej mylnego. Jeśli zostały przygotowane z pełnowartościowych składników będą smaczne. W razie czego, zawsze warto doprawić je według uznania, używając ulubionych przypraw.

Receptury dań Healthy Mind przygotował na przykład Jerzy Sobieniak, znany warszawski szef kuchni. Biorąc pod uwagę, że prowadzi restaurację Sypka Mąka i Masło, w której często pojawiają się zupy czy dania kuchni włoskiej, możecie być pewni, że jego potrawy instant będą odpowiednio doprawione i po prostu smaczne.

Dania gotowe to też doskonała opcja do przetestowania nowych smaków. W ofercie Healthy Mind znajdziecie na przykład jaglankę kokosowo-bananową, pszeniczankę z żurawiną czy orkiszankę jabłkowo-cynamonową – ciekawe alternatywy dla owsianki.

Dania gotowe są mało pożywne, zaspokajają głód tylko na chwilę.

MIT

Ten pogląd wynika głównie z faktu, że dania gotowe kojarzą nam się z kiepskim składem. Jeśli jednak wybierzemy te, w których zadbano o składniki, będą one pożywne. Talerz zupy z gotowca i talerz zupy ugotowanej w domu nasyci nas tak samo. Podobnie rzecz ma się z sosami do makaronu i ryżu. W tym przypadku musimy postarać się odrobinę bardziej i ugotować do nich albo makaron, albo ryż czy kaszę. Przykładowo, Healthy Mind oferuje cztery różne sosy: uniwersalny do spaghetti, bolognese, słodko-kwaśny i pikantny arrabbiata. Możemy zjeść je z węglowodanowym dodatkiem albo użyć na przykład jako sos do pieczonych warzyw.

Dania gotowe przyczyniają się do marnowania jedzenia i tworzenia plastikowych odpadów.

MIT

Przede wszystkim coraz więcej firm stawia na biodegradowalne opakowania. Opakowania Healthy Mind powstają z kartonu, nie plastiku. Korzystając z gotowców nie marnujemy też jedzenia – po pierwsze dostajemy w opakowaniu porcję dla jednej osoby, więc łatwo obliczyć, ile ewentualnie opakowań potrzebujemy. Po drugie, dania są smaczne, więc nie wyrzucamy niedojedzonych potraw.

Poza tym warto zawsze mieć jedno-dwa opakowania dań gotowych na zapas. Głód jest najgorszym doradcą, a pusta lodówka może skłonić nas do sięgnięcia po niezdrowe przekąski – gotowce pomogą nam w sytuacji, gdy nie zdążymy zrobić zakupów lub wrócimy właśnie z podróży.