Składniki (na 4 porcje):
– 150 g ciastek digestive
– 80 g roztopionego masła
– łyżka kakao
– 500 g serka Twój Smak Aksamitny klasycznego (dawna Milandia)
– 150 g drobnego cukru
– łyżeczka ekstraktu z wanilii
– skórka z cytryny
– łyżka soku z cytryny
– 2 jajka
– 150 ml kwaśnej śmietany 18%
– 500 g mrożonych lub świeżych wiśni
– kilka łyżek cukru
Wykonanie (45 minut):
Ciastka pokrusz w misce, dodaj kakao i roztopione masło, wszystko zagnieć.
Foremki posmaruj odrobiną roztopionego masła i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż warstwę masy z ciasteczek i dociśnij ją do dna.
Do dużej miski nałóż serek, wbij jajka, wsyp drobny cukier, wlej kwaśną śmietanę, dodaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę i sok z cytryny – wszystko delikatnie wymieszaj.
Foremki obłóż z zewnątrz dwiema warstwami folii aluminiowej. Przełóż do nich masę serową i wstaw na blachę wypełnioną gorącą wodą. Serniczki w kąpieli włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut w 180 stopniach, a następnie przez 25 minut w 110 stopniach.
Wiśnie zasyp kilkoma łyżkami cukru i smaż, aż sos zgęstnieje.
Upieczone serniczki przełóż na talerz i oblej gorącymi wiśniami. Deser gotowy do podania!
Więcej przepisów znajdziesz TU