Jak i w czym zamarynować?

Marynata to coś, co nadaje nie tylko smak i zapach, ale i odpowiednią kruchość i soczystość mięsa dlatego, zanim zaczniemy grillowanie, powinniśmy wcześniej zamarynować naszą karkówkę, steki wołowe czy piersi z kurczaka. Jak przygotować pyszną zalewę? Bazą do każdej mieszanki jest olej i ocet lub sok z cytryny, a do tego ulubione przyprawy. Możemy dodać ulubione zioła, świeże lub suszone, a także ząbki czosnku czy kawałek korzenia świeżego imbiru. Jako dodatki do marynaty świetnie sprawdzają się także musztarda, miód, sos sojowy, tabasco czy ketchup.



Dobrze jest szczelnie zamknąć zamarynowane kawałki mięs. Najlepiej przełożyć je do pojemnika z pokrywką lub dokładnie przykryć talerz z mięsem folią spożywczą. Pamiętajmy, aby co jakiś czas obracać mięso tak, aby marynata równomiernie wnikała w każdą jego część. Niezależnie jakie mięso wybierzemy, powinno ono spędzić w zalewie co najmniej 12 godzin. Najlepiej jednak, aby czas ten był jeszcze dłuższy, mięso wieprzowe oraz drób marynujemy od 12 do 24 godzin, natomiast wołowinę czy dziczyznę należy zostawić w marynacie na dłużej, nawet na 2 dni. 

Jak zmiękczyć mięso?

Naturalne produkty, które zmiękczają mięso to między innymi:

  • biało jaja
    Roztrzepane białko smarujemy na wierzchu mięsa przed pieczeniem, dzięki czemu zapieka się z niego skorupka, która chroni mięso przed wyciekaniem soków.
  • alkohol
    Nawet najtwardsze mięso zmięknie, kiedy natrzemy je alkoholem lub dodamy go do marynaty.
  • cytryna i ocet
    Wystarczy dodać 2 łyżki octu lub soku z cytryny do marynaty albo wlać je na 15 minut przed końcem gotowania. mięsa
  • nabiał
    Zarówno kefir, jogurt, jak i maślanka to świetna baza do marynat, która zmiękcza mięso i powoduje, że staje ono się kruche.
  • papaja lub kiwi
    Oba te owoce zawierają enzymy, które doskonale zmiękczają mięso. Wystarczy obłożyć mięso liśćmi lub skórką papai, a w przypadku kiwi dodajemy sok do marynaty lub kroimy je w plasterki i przykrywamy nimi mięso.

Przepis na udane grillowanie

Krok 1. Dobry grill to dobre mięso, dlatego przygotowania zacznijmy od zakupów w zaufanym miejscu ze świeżym mięsem wysokiej jakości. Wszyscy wiemy, że zbyt duża ilość tłuszczu nie jest dobra dla naszego zdrowia, ale w przypadku grillowania nie bójmy się wybierać nieco tłustszych kawałków. Odrobina tłuszczu uchroni mięso przez nadmiernym wysuszeniem i stwardnieniem. Jeśli grillujemy chude mięsa, takie jak kurczak czy indyk, możemy je owinąć boczkiem lub plastrami słoniny, dzięki czemu upieką się ona równomiernie i pozostaną soczyste.

Krok 2. Zanim zaczniemy grilla, warto wyjąć mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Zimne mięso może spalić się na zewnątrz, a w środku pozostać surowe. Niezależnie od tego, jaki typ mięsa wybieramy, wyciągnijmy je z lodówki około 20-30 minut przed planowanym grillowaniem. Pamiętajmy też, aby zanim mięso trafi na ruszt, dokładnie je osuszyć, najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego. 

Krok 3. Ogromnie ważną zasadą udanego grilla jest dużo wolnego czasu. Nie należy się spieszyć i grillować na zbyt dużym ogniu. Lepiej dłużej dopiekać mięso w niższej temperaturze, niż spalić je od zewnątrz i nie dopiec w środku. 

Krok 4. Pamiętajmy, aby nie grillować mięs prosto na ruszcie. Po pierwsze ze względów zdrowotnych- kiedy wytapiający się tłuszcz ocieka na rozżarzone węgle, tworząc szkodliwe związki chemiczne, które parując, wnikają w grillowane jedzenie. Po drugie z czystej wygody- grillując wprost na ruszcie, mięsa zwykle przywierają do rusztu. 

Krok 5. Warto zwrócić uwagę na to, aby nie przewracać go zbyt często. Lepiej poczekać i odwrócić je na drugą stronę tylko raz, dopiero jak będzie już pięknie rumiane.

Krok 6. Ostatnim trikiem na idealnie soczyste mięso jest odłożenie go na chwilę po grillowaniu, aby "odpoczęło". Dzięki temu prostemu patentowi, mięso nie utraci soków i nie stanie się twarde.

Grillowanie w domu

Kiedy pogoda za oknem nie zachęca do grillowania, nic straconego! Przy użyciu grilla elektrycznego, możemy przyrządzić dania z rusztu w domowym zaciszu. Co więcej, takie grillowanie jest znacznie zdrowsze od tradycyjnego, gdyż na grillu elektrycznym nie wytwarzają się żadne związki rakotwórcze. Najważniejszą kwestią jest wybranie odpowiedniego urządzenia, które pozwoli łatwo, szybko, ale i bezpiecznie przyrządzić wszystkie grillowane smakołyki. 

Grill elektryczny OptiGrill+ to sposób na przygotowanie potraw niczym z rusztu w domowym zaciszu. Urządzenie wykorzystuje technologię "Automatic Sensor Cooking", która wykrywa liczbę produktów umieszczonych na grillu i ich grubość, a następnie dostosowuje automatycznie temperaturę i czas grillowania. Kolejnym plusem jest łatwość utrzymania urządzenia w czystości, dzięki zdejmowanym elementom, które można myć w zmywarce.

Urządzenie posiada aż 9 automatycznych programów grillowania: burger, czerwone mięso, drób, panini/grillowane kanapki, kiełbaski, owoce morza, boczek, wieprzowina i ryba oraz tryb do mrożonej żywności. Wskaźnik umożliwia bezpośrednie monitorowanie poziomu wysmażenia, a dodatkowy tryb ręczny z 4 ustawieniami temperatury pozwala przyrządzić wszystkie dania dokładnie według naszych upodobań. 

Zawsze jest dobra chwila na grilla

Dzięki grillowi elektrycznemu możemy wrzucić coś na ruszt w każdych warunkach, niezależnie od pogody czy miejsca na podwórku. To doskonały pomysł na codzienny obiad, a także na spotkanie ze znajomymi. Grill elektryczny to fantastyczny element imprezy, który zrzesza gości przy stole i zapewnia im zabawę na długie godziny. Każdy może sam zgrillować sobie swój ulubiony smakołyk szybko, łatwo, bez dymu i w pełnym bezpieczeństwie. Niezależnie czy przy stole mamy mięsożerców, wielbicieli ryb i owoców morza, czy może fanów warzyw- każdy gość będzie zachwycony możliwością wspólnego grillowania! Jednym z wielu pysznych przepisów na grillowanie w domu są marynowane udka.

Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance i rozmarynie

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 50 ml musztardy Dijon
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 8 udek z kurczaka, bez skóry
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj maślankę z musztardą, rozmarynem i czosnkiem (jeśli nie masz pod ręką maślanki, do marynaty możesz użyć jogurtu naturalnego). Umieść udka z kurczaka w dużej plastikowej torebce i dodaj marynatę. Szczelnie zamknij torbę. Umieść w lodówce na 4-24 godzin. Wyjmij udka z marynaty i strząśnij jej nadmiar. Oprósz dokładnie solą i pieprzem. Włącz OptiGrill, wybierz program Drób i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść udka na ruszcie i zamknij pokrywę. Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy– średnio wysmażone albo czerwony– dobrze wysmażone.
Gotowe! Jeśli szukacie innych przepisów na grillowanie w domu, znajdziecie je tutaj.

Wybierzcie swoje ulubione mięsa i wypróbujcie nasze porady, a gwarantujemy, że poczujecie różnicę. Wszystkie powyższe triki sprawią, że grillowanie znacznie prostsze, a przyrządzone mięsa będą smaczniejsze niż kiedykolwiek. Życzymy Wam pysznej mięsnej uczty!

Artykuł powstał we współpracy z marką Tefal.