Pierwszy przepis na lato to chia fresca. Głównym składnikiem napoju są nasiona chia, czyli superfood o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. W małych, niepozornych nasionkach znajduje się bogactwo kwasów omega-3. Odpowiedni poziom omega-3 to naturalna profilaktyka przed chorobami układu nerwowego, nowotworami czy chorobami układu krążenia. Kwasy omega-3 zawarte w nasionach chia wzmacniają pracę mózgu, działają przeciwzapalnie, a także pomagają w redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. Dla lepszego efektu dobrze jest zmielić nasiona chia, dzięki czemu jeszcze lepiej przyswoimy wszystkie cenne substancje. A jak zrobić chia fresca w domu? Oto przepis!

Składniki:  1 litr przefiltrowanej wody, 2 łyżki nasion chia, sok z niewielkiej limonki.

Przygotowanie: Wystarczy zalać suche nasiona chia przefiltrowaną wodą, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku ulubionym dodatkiem np. sokiem z cytrusów. Po ok. 15 minutach, kiedy nasionka napęcznieją w wodzie, możemy podawać. W upalne dni najlepiej po schłodzeniu!

Drugi przepis na napój, który cieszy się popularnością latem, to domowa lemoniada cytrusowa. Najlepiej wybierać do niej niewoskowane cytrusy z ekologicznych upraw. Przed dodaniem cząstek pomarańczy czy plasterków cytryny do szklanki należy dokładnie sparzyć skórkę wrzątkiem i dokładnie wytrzeć. Smak napoju podkręcą świeże zioła, np. mięta, melisa albo rozmaryn. Możemy je karmelizować na brązowym cukrze razem z owocami, ale jeśli mamy mniej czasu, postawmy na przepis podstawowy.

Składniki: 750 ml przefiltrowanej wody, 3 duże pomarańcze, 1 duża cytryna, 2-4 łyżeczki brązowego cukru (ilość w zależności od tego, jak słodką lemoniadę lubimy), świeży rozmaryn, kostki lody z przefiltrowanej wody.

Przygotowanie: wyciskamy sok z cytryny oraz dwóch i pół pomarańczy. Łączymy z wodą, dosładzamy do smaku i dodajemy zioła, dokładnie mieszając. Odstawiamy na kilka chwil do lodówki. Pozostałą połówkę pomarańczy kroimy w plasterki i razem z kostkami lodu wkładamy do szklanek. Tak przygotowane szklanki wypełniamy lemoniadą, dekorujemy rozmarynem i podajemy.

Bazą do chia fresca i domowej lemoniady jest przefiltrowana woda. W naszym teście redakcyjnym do przygotowania napojów na lato wykorzystaliśmy dzbanek Aquaphor Provance. Wygodny uchwyt, duża pojemność (aż 4,2 litry!) i ładny design to tylko część z zalet dzbanka filtrującego Aquaphor. Za jednym napełnieniem dzbanka otrzymaliśmy kilka porcji pysznych i odpowiednich na lato napojów.