Warzywa są w centrum zainteresowań kuchni wegańskiej i każdej zdrowej diety - nieprzypadkowo, bo to one są źródłem wielu witamin i minerałów, będąc przy tym niskokaloryczne i ubogie w cukier, czego nie można powiedzieć o słodkich i soczystych owocach. Z tymi ostatnimi chyba wszystko smakuje lepiej, tymczasem warzywa często wymagają odrobiny magii, aby stać się pełnowartościowymi i satysfakcjonującym posiłkiem. Oto siedem książek, których autorzy dzielą się praktyczną wiedzą, jak z warzyw wyczarować same pyszności.

Warzywa górą, Katarzyna Gubała

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z wegetarianizmem, czy po prostu masz ochotę na włączenie większej liczby warzywnych posiłków do jadłospisu, to książka idealna! Proste przepisy z łatwo dostępnych produktów - do przygotowania na konkretne pory roku lub całoroczne propozycje. Z pewnością takich przepisów zadowolona będzie cała rodzina!

 Soki i koktajle w minutę, Agata Ziemnicka

Książki o warzywach to też te, które pozwalają nam na porcję tych pyszności w ekspresowych przepisach. Macie minutę? To zróbcie koktajle lub smoothie! Agata Ziemnicka podpowiada też, jak łatwo zrobić domowe soki - pełne witamin i smaku. Zdecydowanie polecamy tę książkę na lato, ale poza sezonem na najsmaczniejsze warzywa i owoce także macie pole do popisu. Zacznijcie chociaż od propozycji na buraki lub imbir.

Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka, Przemysław Ignaszewski

Kiedyś zatwardziały mięsożerca, dziś weganin, który po prostu kocha warzywa. Taki jest Przemysław Ignaszewski vel Vegenerat. Ta książka o warzywach i całej diecie wegańskiej udowadnia, że odpowiednio skomponowany jadłospis pozwala zapewnić organizmowi szereg niezbędnych witamin i mikroelementów, a tym samym energii do działania. Macie ochotę przebiec ultramaraton? Jedzcie warzywa!

Kalafior to król, Leanne Kitchen

Na hasło kalafior większość z nas wyobraża sobie kalafior gotowany z bułką tartą. Pysznie, ale czy nie trochę nudno? Kuchnie całego świata doceniają to warzywo i przyrządzają je na wiele świetnych sposobów. Na przykład kalafior zapiekany w całości - na sposób bliskowschodni oczarowuje chyba każdego! Chrupiący z zewnątrz, apetycznie upieczony w środku - kwiat kalafiora w tej postaci zachwyca. A może kuskus z kalafiora? Kotlety z kalafiora, a może kalafior w cieście naleśnikowym?  Leanne Kitchen jako była szefowa kuchni jest bardzo wiarygodna i twórcza. Ma jeszcze więcej pomysłów na przepisy na kalafior!

Więcej warzyw na talerzu, Magdalena Gembacka

Zupełnie tak jak w tytule - nie chodzi o to, żeby jeść same warzywa, a o to, by było ich więcej. I żeby były jak najlepsze - to już uwaga od nas. Jeszcze kilka lat temu, kiedy moda na kuchnię roślinną była ledwie w powijakach, wyzwaniem było "przemycanie" warzyw w posiłkach tak dla dzieci, jak i dorosłych. Dziś chodzi o to, żeby stały się one najjaśniejszą gwiazdą na talerzach, żeby grały główną rolę. 

Sezonowe warzywo, Dominika Wójciak

Autorka udowadnia, że nie trzeba deklarować bycia weganinem lub wegetarianinem, aby jeść głównie roślinnie. I na dodatek jeść bardzo dobrze! W jej książkach znajdziecie przepisy na dania jak ze świetnych restauracji - w wykorzystaniem warzyw takich jak pietruszka, cebulka, pasternak, kapusta... Wszystko, co nasze, tanie i dostępne na bazarze.

Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata, Paola Gavin

Kuchnia wegetariańska w odsłonie światowej. Znakomita kuchnia żydowska rozproszona po całym świecie oddaje wiele od siebie miejscowym kuchniom, czerpiąc z nich jednocześnie i rozkwitając różnorodnością. Wśród ponad dwudziestu krajów przedstawionych w książce jest i miejsce dla kuchni polskiej. W książce "Hazana (...) znajdziecie mnóstwo przepisów wegetariańskich, pozwalających wam delektować się doskonałymi serami, pieczywem, oliwkami, owocami...