Mostek wołowy to mięso znajdujące się w dolnej części piersi krowy lub cielaka. Przyjęło się, że mostek wołowy jest jedną z pierwotnych części wołowiny. Mostek wołowy może być gotowany, wędzony, peklowany, pieczony lub smażony. Do mostka wołowego używa się wyrazistych przypraw np.: ostrej papryki, słodkiej papryki, syropu klonowego, miodu, kminku, kuminu, ziela angielskiego, liści laurowych lub suszonego czosnku. Dodatkowo mostek wołowy umieszcza się w marynacie na bazie piwa lub ketchupu. Wędzony mostek wołowy uznawany jest nawet za regionalne danie amerykańskiego stanu Texas.

Mostek wołowy na ekranie

W ostatnich latach pieczony mostek wołowy zyskał na popularności dzięki serialowi „The Marvelous mrs. Maisel”. Akcja umieszona została w latach 50. XX wieku w Nowym Jorku. Miriam „Midge” Maisel mieszka wraz z mężem i dziećmi wiodąc spokojne życie. Raz w tygodniu z mężem idzie do klubu komediowego. Tam jej mąż próbuje swoich sił jako komik. W tym momencie pojawia się upieczony mostek wołowy. Midge Maisel co tydzień przekupuje właściciela lokalu swoim specjałem, aby ten pozwolił na występ jej męża. Niestety po nieudanym występie Joel wyprowadza się do innej kobiety. Zrozpaczona Miriam postanawia sama spróbować sił w stand-upie. Tak zawiązuje się fabuła serialu dostępnego na Amazon Prime Video. Serial to komediodramat i obecnie ma 3 sezony. Warto wspomnieć, że wołowina w serialu wiedzie prym, gdyż jest koszerna. A główni bohaterowie preferują kuchnię żydowską. Główna bohaterka puentuje nawet rozmowę zdaniem „brisket is a jewish pot roast”.

Zobacz także:  stek wołowy z patelni 

Mostek wołowy – przepis

Aby przygotować pieczony mostek wołowy w amerykańskim stylu należy przygotować około 2 kg mięsa wołowego, 3 średniej wielkości cebule, 1 łyżkę ulubionego oleju roślinnego, 3 roztarte ząbki czosnku albo 1 łyżka suszonego czosnku, sól, szczypta brązowego cukru, świeżo mielony czarny pieprz, 30 ml sosu chilli, 60 ml sosu żurawinowego z butelki albo borówki do mięs. Do pieczonego mostka wołowego przydatne będzie również 45 ml piwa, 3 łyżki cydru jabłkowego oraz łyżka octu. Piekarnik należy rozgrzać do 190°C. W dużym naczyniu żaroodpornym trzeba umieścić pokrojoną w plasterki cebulę wraz z czosnkiem i podsmażyć chwilę na oleju. Następnie należy usunąć cebulę i czosnek z naczynia. Potem mostek wołowy należy włożyć do naczynia i natrzeć olejem wraz z solą i pieprzem. Wcześniej zarumienioną cebulę i czosnek należy umieścić w naciętym mięsie. Ma być wewnątrz mostka wołowego. Następnie trzeba wymieszać wszystkie mokre składniki i natrzeć nimi mięso. Po wierzchu mostek wołowy powinno się oprószyć brązowym cukrem. Następnie naczynie żaroodporne powinno być ściśle przykryte folią aluminiową. Mostek wołowy powinien być pieczony około 3 godzin w temperaturze 170°C. Najlepiej mostek wołowy upiec dzień wcześniej i chłodzić w lodówce. Mięso przejdzie smakiem i będzie łatwiejsze do krojenia. Tak przygotowany mostek wołowy przyda się nie tylko do seansu serialu „Wspaniała pani Maisel”.

Przygotowując mostek wołowy, można sięgnąć po szklane naczynia żaroodporne, po formy ceramiczne lub po brytfannę. Użyjcie tego, co aktualnie macie w kuchni i przygotujcie rozpływającą się w ustach wolno pieczoną wołowinę.