Labraks - co to za ryba

Labraks to mięsożerna ryba, która w warunkach naturalnych potrafi osiągać imponujące rozmiary. Wyławiane są okazy mające ponad metr długości i ważące kilkanaście kilogramów! Zamieszkuje przybrzeżne wody Morza Śródziemnego i Czarnego, a także północno-wschodni Atlantyk. Labraks, zwany okoniem morskim lub moronem, pojawia się niekiedy również w Bałtyku.

W krajach śródziemnomorskich już przed wieloma wiekami ceniono jego smaczne i delikatne mięso. Grecy, Włosi, Francuzi i Hiszpanie (zwłaszcza mieszkańcy Wysp Kanaryjskich) wyspecjalizowali się w hodowli labraksa. Niegdyś ryby wpuszczano do lagun i specjalnie utworzonych stawów ze słoną wodą, do których później zamykano dostęp. Dziś największy udział w produkcji okonia morskiego mają wyspecjalizowane farmy morskie. Ryby są odchowywane w sadzach, czyli specjalnych klatkach z desek oraz rozciągniętej sieci, umieszczonych na pływakach i pozwalających na naturalny przepływ wody.

Labraks jest bardzo popularnym produktem, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej, ale coraz częściej trafia również na polskie stoły. Oprócz walorów smakowych, charakteryzuje się też dużymi właściwościami odżywczymi.

Zobacz także:  Sardynki - przepisy i zastosowanie

Labraks – właściwości odżywcze

Mięso okonia morskiego to bogate źródło białka, łatwo przyswajalnego oraz zawierającego wartościowe aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie wytwarza, dlatego powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Labraks kryje m.in. duże ilości lizyny, niezbędnej dla utrzymania dobrej kondycji mięśni i kości, a także produkcji licznych hormonów czy enzymów, a także argininy wspomagającej aktywność fizyczną czy usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Jak wszystkie ryby morskie, labraks jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, zwłaszcza kwasu DHA, który odgrywa kluczową rolę w regulacji pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Pomaga przywrócić równowagę hormonalną oraz przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Stabilizuje ciśnienie tętnicze i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych, chroniąc przed poważnymi chorobami układu krążenia. Kwas DHA bierze również udział w produkcji oraz przepływie serotoniny i dopaminy – neuroprzekaźników odpowiedzialnych za kontrolę nastroju i nasze samopoczucie, a także odgrywających kluczową rolę w procesie zasypiania.
Okoń morski jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł selenu. 100 g smacznej ryby pokrywa niemal 70 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na ten ważny mikroelement, chroniący komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulujący system immunologiczny.

Labraks - uwaga na metale ciężkie

W mięsie labraksa nie brakuje też innych cennych składników mineralnych, m.in. fosforu, potasu, sodu czy magnezu. Jest bogate w witaminy, szczególnie D (korzystnie wpływa na kości, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy) oraz B6, odgrywającej istotną rolę w syntezie hormonów i enzymów, regulującej ciśnienie krwi i pracę serca, zapobiegającej kamicy nerkowej, a nawet łagodzącej dolegliwości związane z PMS, czyli zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Zobacz:  Panga - przepisy na pyszną rybę

Labraks – propozycje podania

Okoń morski, ze względu na delikatne i soczyste mięso, które łatwo oddziela się od ości, jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Nie rozpada się w czasie obróbki termicznej, dlatego świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia grillowania czy gotowania na parze.
W krajach śródziemnomorskich bardzo popularnym sposobem przyrządzania labraksa jest pieczenie go w gruboziarnistej soli, którą często miesza się wcześniej z ziołami, np. szałwią czy bazylią.

Okoń morski świetnie sprawdza się także w towarzystwie owoców cytrusowych. Przed grillowaniem warto go nadziać plasterkami cytryny albo natrzeć marynatą z oliwy oraz startej skórki z cytryny i pomarańczy. Labraks lubi też towarzystwo warzyw. Można upiec go z cebulą, papryką i pomidorami, a następnie zaserwować z ziemniaczanym puree.