Kwiaty cukinii – sezon na jadalne pyszności

Jadalne kwiaty cukinii dostępne są tylko przed kilka miesięcy w roku. W ogrodach i na bazarkach pojawiają się już na przełomie maja i czerwca. Warto wykorzystać sezon i na obiad lub przystawkę podać żółciutkie pąki przygotowane według ulubionego przepisu. A sposobów na kwiaty cukinii nie brakuje! Ponadto to wartościowe i zdrowe produkty – kwiaty cukinii zawierają witaminę C, PP i witaminy z grupy B. W ich składzie znajdziemy również dawki potasu i wapnia. Warto wiedzieć, że dzięki zawartości steroli roślinnych pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Kwiaty cukinii wykazują też działanie odkwaszające i pozytywnie wpływają na przemianę materii.

Zobacz także:  przepisy na faszerowane warzywa

Kwiaty cukinii – przepisy dla każdego

Jedzone po raz pierwszy zaskoczą smakiem – kwiaty cukinii są bowiem lekko słodkawe. W zależności od użytych produktów, możemy podkręcać ich smak. Kwiatów przed obróbką termiczną lepiej nie myć pod bieżącą wodą. Płatki można delikatne opłukać lub wyczyścić używając kuchennego pędzelka. Należy jednak usunąć pręciki z wnętrza kielichów.  

Kwiaty cukinii smakują doskonale jako główny składnik, jak i dodatek. Na przystawkę sprawdzą się kwiaty cukinii z farszem serowym, ale nadzienie możemy przygotować także z warzyw lub mięsa. Faszerowane kwiaty cukinii będą smakować przepysznie po usmażeniu na patelni lub wrzuceniu na grilla. Kwiaty cukinii możemy też zanurzyć w tempurze lub cieście naleśnikowym i przygotować we fryturze na głębokim tłuszczu. Zarówno tempura jak i ciasto sprawią, że będą chrupiące i kusząco pysznie. Smażone kwiaty cukinii przyjemnie chrupią, ale trzeba je podać od razu po przygotowaniu. Można je jeść również na surowo np. w warzywnej, kolorowej sałatce. Co jeszcze? Furorę na stole zrobi omlet z dodatkiem kwiatów cukinii, letnia tarta, zapiekanka lub risotto. Warto również pokusić się o przygotowanie przetworów – kwiaty cukinii marynowane w soku z cytryny będą ciekawym uzupełnieniem jesienno-zimowego menu. Nic więc dziwnego, że znalazły się w naszym cyklu "Smak".

Kwiaty cukinii – gdzie kupić i jak wybierać?

Warto wiedzieć, że cukinia ma dwa rodzaje kwiatów. Męskie kwiatostany rosną na cienkich łodyżkach.  Żeńskie z kolei mają na końcu zalążki owoców cukinii, które wyglądają jak mini wersja tych warzyw – mogą być podłużne lub bardziej okrągłe.

Jeżeli mamy własny ogród lub działkę, warto uprawiać je samodzielnie. Nacieszą oko, a później dopieszczą kubki smakowe. W dodatku możemy sami zdecydować, kiedy zetniemy kwiaty cukinii. Jeżeli jednak zależy nam na owocach cukinii, to lepiej zbierać tylko męskie okazy.

Z roku na rok kwiaty cukinii zyskują na popularności, więc nie powinniśmy mieć problemu z kupieniem ich na bazarku warzywnym czy w większym supermarkecie. Zazwyczaj jednak kupuje się je na sztuki, więc należy liczyć się z wydatkiem rzędu nawet 2 zł za jeden kwiat cukinii.

Zobacz również: Kwiaty czarnego bzu smażone w kardamonowej tempurze