Koniec z kiełbaskami, karkówką i grillowaną cukinią! Czas na grillowane owoce. Są bardzo łatwe do przyrządzenia, a dodadzą wyjątkowego smaku wielu potrawom. My najbardziej lubimy jeść je same, parząc palce i oblizując je ze skarmelizowanego cukru.

Grillowane banany – przepis na słodko

Jednym z najpopularniejszych owoców, wrzucanych na grilla, są banany. Banany z grilla są bardzo słodkie i wspaniale pasują do wielu deserów. Możecie upiec je na kilka różnych sposobów. Pierwszym z nich jest pieczenie bananów w skórce. Banany lekko nacięte kładziemy na grillu i pieczemy aż będą ciepłe i miękkie. Innym pomysłem na banany z grilla jest nacięcie owoców wzdłuż, włożenie do środka kilku kostek czekolady i zawinięcie w folię. Taki deser zasmakuje zwłaszcza dzieciom, a i dorośli docenia połączenie czekolady i banana.

Banany możecie też obrać i zgrillować w całości lub przekrojone na połówki. Ta druga opcja jest nieco lepsza, bo owoce szybciej się przypieką, a wspaniałej skarmelizowanej i przypieczonej „skórki” będzie więcej. Takie banany podajemy z gałką lodów waniliowych, sosem jogurtowym lub bitą śmietaną.

Do grillowania owoców najlepszy będzie grill elektryczny z płytą. Szybko się nagrzewa, piecze równomiernie, a owoce gotowe są w kilka chwil.

Jak grillować owoce? – brzoskwinie i morele

W środku lata najlepiej przyrządzać owoce sezonowe. Takimi są właśnie morele i brzoskwinie. Wspaniale nadają się na grilla – są soczyste, ale nie za bardzo, jednocześnie są przyjemnie słodko-kwaśne. Brzoskwinie i morele grillujemy w skórce. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i skrapiamy oliwą. 

Połówki moreli i brzoskwiń grillujemy krótko, aż owoce staną się miękkie. W podobny sposób możemy też grillować śliwki. Podane z niewielką ilością miodu dobrze pasują do serów, zarówno żółtych twardych, jak i twarogu czy fety. 

Jak grillować owoce? – arbuz i ananas

Do grillowania świetnie nadają się też takie owoce jak arbuz czy ananas. Ananasa możemy obrać lub nie. Ważne, żeby usunąć z niego twardy środek, a resztę pokroić w grubsze plasterki. Jeśli nie będziecie obierać owocu ze skórki przed grillowaniem, później zrobicie to z łatwością. Grillowany ananas jest pyszny z lodami.

Dużo możliwości eksperymentów w kuchni daje nam też grillowany arbuz. To tym bardziej ciekawe, że zwykle jemy ten owoc na zimno, rzadko kiedy dodajemy go na przykład do ciast tak jak inne z wymienionych przez nas owoców. Arbuza kroimy na pół, a następnie na ćwiartki. Każdy kawałek tniemy na trójkątne plasterki. Nie odcinamy skórki. 
My kochamy połączenie arbuza z fetą i zielonymi listkami, na przykład rukoli. Możecie też podać arbuza posypanego startym na tarce parmezanem, z kroplą oliwy – niebo w gębie!

Jak grillować truskawki? 

Mniejsze owoce raczej nie nadają się do grillowania – są za miękkie i za małe. Wyjątkiem mogą być truskawki. Grillujcie je w całości nadziane na drewniane patyczki do szaszłyków lub przekrójcie na połówki i krótko zgrillujcie bezpośrednio na płycie grilla. 

Co ważne, nie tylko latem możemy korzystać z dobrodziejstw owocowego grilla. Wprawdzie jesienią czy zimą musimy przerzucić się na patelnię grillową lub mały grill elektryczny do używania w pomieszczeniu, ale nie znaczy to, że całkiem rezygnujemy z tej przyjemności. Kiedy nie ma owoców jagodowych czy brzoskwiń, postawmy na owoce egzotyczne, takie jak wspominane już banany czy ananasy. Sprawdzą się również nasze polskie jabłka czy gruszki – ich smak po zgrillowaniu staje się dużo ciekawszy. Możecie podać je na przykład z przyprawami korzennymi jako przekąskę lub wykorzystać do deserów. 

Owoce z grilla – jak podawać?

Pamiętajcie, że grillowane owoce będą miały bardziej intensywny smak, staną się słodsze i aromatyczne. Ich przewaga nad warzywami czy mięsem z grilla jest związana nie tylko ze smakiem, ale i czasem pieczenia – zrobicie je naprawdę w ekspresowym tempie. Dlatego właśnie cały czas kontrolujcie grilla, chwila nieuwagi i zamiast skarmelizowanych owoców dostaniemy owoce spalone.

Owoce z grilla pasują do wielu różnych dań. Wspaniale uzupełniają sałatki – są taką nieoczywistą kropką nad i. Z owoców możemy też zrobić kolorowe szaszłyki, miksując ulubione smaki. Szaszłyki grillujemy po kilka minut z każdej strony. W zależności od użytych owoców podajemy z sosem jogurtowym, czekoladą lub sałatką czy mięsem. Ale najlepsze grillowane owoce są w deserach. Wykorzystajcie je, żeby wzbogacić smak ciasta, słodkiego kremu czy musu. Albo podajcie po prostu ciepłe owoce z lodami czy kwaśną śmietaną. Letni deser gotowy!