Jak przy każdym posiłku, tak i przy daniach na grilla, wychodzimy od produktu. Niezależnie od rodzaju diety – czy to dieta mięsna, wegetariańska, czy wegańska – stawiamy na składniki, z których mamy pewność uzyskać smak wyjątkowy. Jak wybierać mięso? Jak nie przekombinować marynując czy podając potrawy z grilla? Tuż przed debiutancką kolacją szefa Piotra Wójcika na NEO(N) Bistro pytamy o praktyczne przepisy.

Mięsne dania to najpopularniejsza propozycja z rusztu. O czym warto pamiętać, grillując mięso? – niezależnie od rodzaju, jak i pod kątem konkretnego produktu – drób, wołowina, wieprzowina.

Należy pamiętać o jakości produktu, od tego wszystko powinno się zacząć. Starajmy się  kupować mięso u zaprzyjaźnionych rzeźników.

A jak podejść do tematu grillowania ryb? Czy pyszny pstrąg z grilla uda się tylko dzięki koszyczkom do grillowania czy sekret tkwi jednak w dodatkowych/innych patentach?

Grillowanie ryb to delikatniejsza kwestia, koszyczek na pewno nam w tym pomoże, aczkolwiek śmiało można grillować rybę, nabitą na patyk czy zawiniętą w liście – polecam liście chrzanu czy kukurydzy. Ważne, żeby grillować ryby  delikatniej i wolniej nad żarem z grilla, a nie nad buchającym ogniem.

Pytanie podchwytliwe – szaszłyki na grilla w wersji wege czy mięsnej? A może kompromis mieszany? Jaki masz pomysł na ten rodzaj potrawy i co proponujesz dla fanów klasyki, jak i eksperymentowania?

Kompromis miksu jak najbardziej do mnie przemawia, całe danie na jednym patyku. Propozycja klasyczna: karkówka wieprzowa z marynatą chimichurri, papryką i czerwoną cebulą. Z kolei coś ciekawszego to  mięso: kofta z łopatki jagnięcej z chili i kolendrą, a do tego sałatka grecka z grillowanym hallloumi – to brzmi dobrze.

Tworząc menu Koneser Grill, udowadniasz, że to roślinna baza do grilla jest bardzo efektowna. Weźmy więc na talerz ziemniaki z grilla – jak zrobić je perfekcyjnie? Czym doprawić? Jak nie przekombinować?

Wbrew pozorom mamy bardzo dużo opcji bezmięsnych w karcie i lubimy grillować warzywa. A co do ziemniaków to właśnie w tym sekret, żeby nie przekombinować. Jak zrobić ziemniaki z grilla? Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (w lecie polecam dodać świeżą miętę na koniec gotowania), resztę roboty robi grill i smak dymu i drewna (uśmiech). Proste, prawda?

I na koniec – Twoje grillowe odkrycie sezonu – czy jest coś, co najbardziej Cię zaskoczyło?

Sporo było tych miłych zaskoczeń od roku funkcjonowania restauracji, na pewno faworytami są seler z popiołu, kalafior grillowany na sitku i wędzona kukurydza. Ta ostatnia pojawi się na kolacji w pop’up-ie NEO(N) Bistro w ramach Nocnego Marketu 17 września 2020.

Przystawka

Tatar z wędzoną kukurydzą lub Papryczki padron z pesto romesco

Danie Główne

Wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą lub Grillowana baby gem a'la Waldorf

Deser

Brownie ze śliwką i palonym masłem

Bilety można kupić tutaj.