Ekspresowa zupa krem to smaczna i szybka propozycja na obiad. Zielone warzywa o kremowej konsystencji to także okazja, aby przemycić dzienną porcję warzyw dla najmłodszych smakoszy. Maślany smak wspaniale podkreśli zestawienie wszystkich składników. Wypróbujcie koniecznie!
Ekspresowa zupa krem (Benecol maślany do wywaru)
Składniki na 4 porcje:
15 g Benecolu maślanego
250 g brokuła
1 cukinia
100 g młodego groszku zielonego
100 g świeżego szpinaku
500 ml bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój brokuły i dużą cukinie, a następnie razem z groszkiem umieść je w garnku. Zalej warzywa gorącym bulionem warzywnym i gotuj do momentu aż zmiękną. Zdejmij garnek z palnika, dodaj szpinak, po czym zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem. Dodaj łyżkę Benecolu maślanego (15g), dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Krem podawaj z grzankami, małymi grillowanymi cukiniami i ziołami na wierzchu.
30g Benecolu zawiera 2 gramy stanoli roślinnych – rekomendowana dzienna dawka do spożycia. Dzienne spożycie 1,5–2,4 g stanoli roślinnych obniża poziom cholesterolu o 7–10% w 2 do 3 tygodni. Planując posiłki, pamiętaj o zbilansowanej diecie bogatej we wszystkie składniki pokarmowe.