Tort to nieodzowny element wielu imprez – od urodzin przez wesela po imprezy firmowe. Pojawia się zawsze wtedy, kiedy chcemy celebrować coś ważnego, cieszyć się z sukcesów lub marzyć o dobrej przyszłości. Często jest wielopiętrowy i imponuje wyglądem. Co zrobić, żeby wasze domowe torty też wyglądały bajecznie? Sprawdźcie nasze porady na proste dekorowanie tortu.

Jak udekorować tort? – kilka łatwych trików

Sam fakt, że upiekliście tort własnymi siłami zasługuje na uznanie. Kiedy poinformujecie gości, że jedzą tort zrobiony przez was na pewno będą pod wrażeniem, bez względu na to jak wygląda. Przy dekorowaniu tortu, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z pieczeniem, ważna jest jedna zasada – im prościej tym lepiej. Uwierzcie, że świeże owoce położone na cieście będą wyglądać lepiej niż średnio udane warstwy wielokolorowego lukru czy kremu.

Dekorowanie tortu warto zacząć od przygotowania kremu czy polewy. Możemy wykorzystać także krem, który znajduje się w środku tortu, ale pamiętajmy wtedy, żeby przygotować go więcej. Finalny wygląd tortu zależy od naszych wcześniejszych działań. Upieczmy biszkopty o jednakowych rozmiarach – jeśli tort ma być piętrowy musimy przygotować dwa lub trzy ciasta różnej wielkości. Postarajmy się także, żeby każda warstwa ciasta była jednakowej grubości, mowa tu zarówno o warstwie biszkoptu, jak i kremu. Biszkopt warto ponadto nasączyć alkoholem, żeby nie był zbyt suchy. Do kremu możemy dodać owoce, posmarować jedną lub dwie warstwy ciasta dżemem czy przygotować całą warstwę owocową. Świetnie sprawdzi się także warstwa chrupiąca – wykorzystajmy do tego celu orzechy, pokruszone ciastka czy kawałki karmelu.

Zobacz także:  przepis na tort kawowy

Dekoracja tortów – proste sposoby

Najprostszym sposobem dekorowania tortu jest… nie używanie żadnych dekoracji. Może brzmieć to dziwnie, ale współcześnie jednym z najważniejszych trendów cukierniczych jest tzw. naked cake, czyli nagie ciasto. Chodzi o to, że rezygnujemy z kremu czy lukru. Tort to po prostu przełożone kremem blaty. Możemy ewentualnie przy użyciu kremu delikatnie posmarować boki ciasta, ale tak żeby zostały „prześwity”, czyli spod kremu było widać biszkopt. Taki rustykalny tort będzie świetnie wyglądał zwłaszcza na przyjęcie w ogrodzie albo wesele w stylu boho. Warto też wiedzieć, jak uratować zwarzony krem, aby móc nim idealnie ozdobić tort.

Inną bardzo prostą do zrobienia opcją jest przygotowanie polewy. Może być to klasyczna polewa czekoladowa, ale warto eksperymentować ze smakami. Przykładowo, do tortu śmietankowego pasuje polewa owocowa, na przykład o smaku mango czy marakui. Tort umieszczamy na kratce i oblewamy polewą, staramy się zrobić to równomiernie – polewa powinna mieć konsystencję roztopionej czekolady, żeby łatwo pokryła całe ciasto. Chcecie, żeby tort wyglądał jak z cukierni? Spróbujcie przy pomocy polewy uzyskać efekt ściekania – chodzi o to, żeby na bokach tortu było widać spływającą z góry polewę. To proste zdobienie tortu, a bardzo efektowne!

Jak ozdobić tort domowym sposobem?

Innym sposobem na ozdobienie tortu jest wykorzystanie kremu. Jak udekorować tort kremem? Możemy używając dużej jego ilości, posmarować brzegi tortu. Nie musimy starać się, żeby były idealnie gładkie, nierówności wyglądające jak szerokie maźnięcia też dadzą dobry efekt. Z kremu umieszczonego w rękawie cukierniczym możemy także wycisnąć dekoracje na wierzch tortu – rozetki czy szlaczki będą wyglądać bardzo ładnie. Przed zrobieniem ich na torcie koniecznie sprawdźcie swoje umiejętności posługiwania się szprycą na talerzu lub kawałku papieru do pieczenia. Do dekorowania tortu nadaje się również bita śmietana lub lody. To dekoracja, którą nakładamy tuż przed podaniem tortu na stół, ponieważ szybko się roztapia.

Jeszcze innym pomysłem na to, jak udekorować tort jest galaretka. Cienką jej warstwę umieszczamy na górze tortu. Warto użyć wtedy obręczy cukierniczej, żeby galaretka nie wypłynęła na boki.

Wykorzystajmy także to, co mamy w kuchni! Wierzch tortu możemy po prostu posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier. Najprostszy przepis na błyszczący, piękny lukier to dokładne wymieszanie wody z cukrem pudrem. Pyszny jest także lukier cytrynowy, do przygotowania którego używamy soku ze średniej wielkości cytryny na 100 g cukru. Taki lukier określa się mianem glazury lub lukru cukierniczego. W cukierniach spotkamy się także z lukrem królewskim, czyli połączeniem białka jajka i cukru pudru. Jest gęstszy niż glazura i szybciej wysycha. Możemy także użyć lukru królewskiego – to z niego wykonywane są kolorowe figurki czy dekoracje, na przykład kwiaty, umieszczane na tortach. Możemy zabarwić go na wybrany kolor, po czym rozwałkować tak by przykrył cały tort. Przyda nam się także klej cukierniczy, dzięki któremu do warstwy lukru możemy przymocować pozostałe lukrowe elementy.

Sprawdź też: Jak zrobić lukier?

Czym udekorować tort na wierzchu?

Do dekoracji wykorzystajcie składniki, które są także w samym torcie. Jeśli tort jest czekoladowy lub orzechowy na wierzchu niech znajdą się posiekane orzechy czy starta czekolada. Możemy też wykorzystać wiórki kokosowe, cukiernicze perełki czy cukrową kolorową posypkę. Świetne są również gotowe czekoladki, ciasteczka czy kawałki batoników.

Zawsze, bez względu na smak tortu, sprawdzą się świeże owoce. Połóżmy je na torcie w całości, na przykład truskawki czy maliny, a większe typu ananas pokrójmy w ładne plasterki. Jak ozdobić tort owocami? Nie musimy precyzyjnie ich układać, ważne, żeby owoce były jędrne i świeże. Wytrwali cukiernicy-amatorzy mogą pokroić je w finezyjne kształty i ułożyć we wzór na torcie.

Możemy też na wierzch tortu położyć żywe kwiaty – upewnijmy się jednak, czy są jadalne, a jeśli zdecydujemy się na niejadalne koniecznie powiedzmy o tym gościom!

Jak udekorować tort bezowy, który nie przypomina typowego tortu? Nie posmarujemy boków tortu, zresztą nie jest to konieczne, ponieważ beza sama w sobie jest widowiskowa. Na wierzch tortu bezowego najlepiej położyć owoce, całość ewentualnie możemy polać polewą.

Jak udekorować tort dla dziecka?

Przy pieczeniu tortu dla dziecka, na przykład na urodziny, pamiętajmy, żeby nie nasączać biszkoptu alkoholem. Co do dekoracji, możemy albo użyć ulubionych owoców czy słodyczy naszego dziecka albo stworzyć dekoracje z lukru plastycznego. Przygotujmy dekoracje nawiązujące do bajek lub zainteresowań dziecka. Lukrowe samochodziki, postaci z bajek czy dinozaury z pewnością zachwycą nasze pociechy.