Drób to popularny produkt nie tylko w naszej rodzimej kuchni, ale także we włoskich domach. Podczas warsztatów kulinarnych w ramach kampanii "To jest nasz drób. Wysoka jakość, europejska gwarancja” Cristina Catese podzieliła się swoją wiedzą o drobiu zarówno w teorii, jak i w praktyce. Najpierw pokazała jak przygotować z mięsa drobiowego tradycyjne włoskie przysmaki, a później opowiedziała o swoich patentach na drób.

Lubisz drób? Często wykorzystujesz go w swojej kuchni?

Na co dzień gotuję mnóstwo przepysznych dań, ale w swoim domu jem lekko. Dobrze wyglądam, bo bardzo dbam o swoje zdrowie, a drób to świetne narzędzie, bo jest lekki i niskokaloryczny. Po 35 roku życia musimy zmienić dietę, styl życia i włączyć więcej aktywności. Kiedy jesteśmy zapracowani, mamy dzieci i karierę, musimy myśleć co jemy. Drób daje dokładnie takie możliwości, żeby zrobić szybko coś lekkiego. Kiedy wracam do domu, często robię prostą sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i piersi z kurczaka lub polędwiczki z indyka. Białe mięso jest lekkie, więc możemy je podawać również dzieciom i osobom starszym. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrej jakości.   

Jak wybrać drób wysokiej jakości? Gdzie go kupować i na co zwracać uwagę?

Prawdą jest, że w Polsce mamy bardzo dobry drób. Zawsze jednak czytajmy etykiety. Wybierając mięso, dokładnie sprawdzajmy, co jest w środku, bo łatwo dać się nabrać. Teraz firmy muszą opisywać skład produktów, więc jest nam łatwiej.  Kiedy kupujemy na przykład ser, co musi być w 100 g sera, który kosztuje 2 zł? To samo dotyczy mięsa.

Co najłatwiej przygotować z drobiu?

Mamy mnóstwo możliwości, małe pulpeciki, pieczeń rzymska czy ragout z kaczki lub kurczaka. Ja często robię mini pulpeciki, a do nich biały sos, nawet z dodatkiem wina. Nie musimy się tego bać, alkohol wyparuje i zostanie sam smak. Nie żałujmy też ziół, takich jak tymianek i szałwia. 

A jak Włosi przygotowują drób?

Arrosto- to znaczy kurczak w pieczony w całości. Mój kurczak jest bardzo soczysty, bo do środka dodaję dużo ziół i masła. Masło dodaję też pod skórę. Do tego rozmaryn, czosnek i tymianek. Przez pierwszą godzinę piekę kurczaka zawiniętego w pergamin i folię aluminiową, bo nie lubię, gdy aluminium dotyka bezpośrednio mięsa. Po godzinie zdejmuję folię i pergamin i przez kolejne 40 minut piekę kurczaka odsłoniętego. Tak przygotowany kurczak jest chrupiący i soczysty. Do tego wystarczą już tylko dobre warzywa, na przykład mix sałat z sosem balsamico. 

Najczęstszym problemem jest zwykle to, że kurczak wychodzi suchy. Jaki jest Twój trik na idealnie soczystego kurczaka?

Często robię swojej bratanicy kurczaka al cartoccio, czyli pieczonego w papierze pergaminowym. Dodaję dużo warzyw, do tego udka kurczaka bez skóry, dzieci nie lubią jej, bo jest tłusta. Otwieram udka, wyjmuję kości, do środka dodaję dużo ziół i zawijam je w sakiewki z papieru pergaminowego. Potem układam takie sakiewki na bukiet warzywny z kalafiora, brokułów i małych ziemniaków. Dodaję trochę czosnku, oliwy z oliwek i rozmarynu i wrzucam do piekarnika. Wystarczy 20-25 minut. W środku tych cukiereczków z papieru jest para, a mięso nie dotyka blachy, więc jest bardzo soczyste i nie wysycha. Dodatkowo wszystkie smaki wspaniale się łączą. Do tego nie potrzeba już nawet chleba czy ryżu, bo w środku mamy ziemniaki. To fantastyczne, przepyszne i mało kaloryczne danie.

Jaki przepis z drobiem z roli głównej polecasz na jesień?

Jesienią często robię kurczaka z puree z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej. Jako dodatek robię pieczony seler. Kroję go w duże kostki i wkładam do piekarnika. Po podpieczeniu ma słodki, prawie waniliowy smak. Do tego udka z kurczaka zrobione według przepisu powyżej i gotowe!

Warsztaty z Cristiną Catese odbyły się w ramach kampanii "To jest nasz drób. Wysoka jakość, europejska gwarancja”.
Więcej informacji na temat najwyższej jakości drobiu, znajdziecie pod hasłami: #tojestnaszdrób #enjoyitsfromeurope #eupoultry