Jak przygotować obiady na kilka dni do przodu, nie spędzając wielu godzin w kuchni i nie brudząc góry naczyń? Dania jednogarnkowe to szybki i łatwy pomysł na obiad, który robi się sam! Takie dania warto gotować w większych ilościach na zapas. Robi się je w mgnieniu oka, używając tylko jednego naczynia, dzięki czemu w kuchni panuje porządek, a my zyskujemy czas dla siebie.

Jednogarnkowe zero waste

Jednogarnkowe potrawy mają jeszcze jedną wielką zaletę. Można je przygotować z dowolnych składników, wykorzystując przy tym resztki z lodówki i spiżarni. Zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu, a w lodówce zalegają resztki kiełbasy lub boczku? Wszystkie te składniki fantastycznie sprawdzą się jako element pysznego kociołka. Do jednogarnkowych dań możemy zużyć także ugotowany makaron z poprzedniego dnia oraz resztki kaszy czy strączków.

Co wrzucić do garnka?

Choć słysząc hasło "danie jednogarnkowe" najczęściej na myśl przychodzi nam bigos, leczo czy gulasz, na tym nie wyczerpuje się pula dań z tej kategorii. Doskonałe kombinacje możemy przygotowywać z różnorodnych składników, dobierając je pod aktualną zawartość lodówki, a także gusta domowników. Dania jednogarnkowe to świetne pole do kulinarnych eksperymentów i rozwijania smakowej wyobraźni.

Mięsne gulasze

Gulasze to doskonały pomysł na obiad na kilka dni. Wystarczy dobrej jakości mięso i ulubione dodatki, a następnie kilka godzin wolnego gotowania. Mięsną potrawkę jednogarnkową możemy przygotować w klasycznym polskim wydaniu, ale nie tylko. Warto eksperymentować z różnymi wersjami z całego świata, przygotowując na przykład meksykańskie chilli con carne, rosyjski strogonow czy gulasz węgierski.

Warzywne potrawki

Warzywna potrawka to świetny pomysł na pyszne wykorzystanie resztek zieleniny. Wegetariańskie dania jednogarnkowe możemy wyczarować właściwie ze wszystkich warzyw, które mamy pod ręką, zarówno tych świeżych, mrożonych, jak i z puszki. Świetnie sprawdzi się tu bakłażan, cukinia, ziemniaki, dynia, marchew czy pieczarki. Dobrą podstawą takiej potrawki są strączki, na przykład ciecierzyca, soczewica czy fasola. Dzięki takiej bazie, danie staje się bardziej treściwe i sycące. Warto eksperymentować także z sosem, który można przygotować zarówno na bazie wywaru warzywnego, passaty pomidorowej, jak również mleczka kokosowego.

Niezależnie od tego, jakie warzywa wybieramy, najważniejsze jest, aby dokładnie je umyć i obrać. Dobre narzędzie ułatwi nam perfekcyjnie cienkie zeskrobanie skórki. Szybkie i łatwe obieranie ułatwią kuchenne sprzęty marki Fiskars. Solidny obierak, przeznaczony zwłaszcza do długich warzyw np. marchewki czy pietruszki, a także skrobaczka Fiskars Functional Form z ruchomą głowicą oraz wygodną rękojeścią Softgrip™, pomogą w kilka chwil przygotować wszystkie warzywa do krojenia.

Kiedy warzywa są już obrane, wystarczy rozdrobnić je, aby szybciej się gotowały. Najlepiej więc pokroić je w niewielką kostkę, posiekać lub zetrzeć na tarce. Na koniec gotowania, możemy dodać do warzywnej potrawki także wiórki ulubionego sera. Rozpuszczony, ciągnący się ser idealnie dopełni potrawę, dodaj jej kremowej konsystencji, a dodatkowo pięknie ją ozdobi. 

Wszystkie warzywa czy sery drobno zetrzemy i poszatkujemy za pomocą tarek Fiskars Functional Form ze specjalną osłoną, która chroni palce, gwarantując bezpieczne użytkowanie. Jeśli chcecie zetrzeć więcej i zachować na później, idealnie sprawdzi się tarka Fiskars z pojemnikiem. Dzięki pudełku z pokrywką ser lub warzywa można będzie bezpiecznie przechowywać w lodówce.

Jaki garnek wybrać?

Dania jednogarnkowe zwykle przygotowuje się w większych ilościach, od razu na kilka dni. Potrzebny jest więc do tego duży garnek lub głęboka patelnia. Z uwagi na długie gotowanie, warto wybrać naczynie z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. 

Garnki Fiskars z linii Hard Face to solidne naczynia, wykonane z aluminium, doskonale rozprowadzającego ciepło. Ich grube dno jest energooszczędne, dzięki czemu rozgrzewa się dużo szybciej. Dno pokryte jest powłoką Hardtec Superior, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Szklana pokrywa idealnie przylega do rantu naczynia. Posiada także silikonowe wykończenie, umożliwiające ujście pary oraz łatwe odcedzanie potrawy. Wygodne bakelitowe rączki nie nagrzewają się, chroniąc od oparzeń i zapewniając pełne bezpieczeństwo podczas gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek.

Ugotuj na zapas

Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na awaryjny obiad, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Przygotowując raz większą ilość, możemy z powodzeniem zawekować lub zamrozić kilka porcji na kolejne obiady. Do zamrożenia najlepiej zapakować je w plastikowe pojemniczki na jedną porcję. Z kolei weki, możemy przygotować przelewając gorącą potrawę do wyparzonego i osuszonego słoika. Następie wystarczy dokładnie zakręcić słoik i ustawić go do góry dnem. Jeśli chcemy mieć jeszcze większą pewność, słoiki możemy też pasteryzować w piekarniku lub garnku. Gotowanie na zapas to doskonały pomysł dla każdej zabieganej pani domu. Takie porcjowane gulasze i potrawki nie stracą ani wartości odżywczych, ani smakowych, a odpowiednio przechowywane pozostaną przydatne do spożycia nawet przez długie tygodnie. 

Gotujcie, smakujcie, a potem wekujcie! Dania jednogarnkowe są łatwe, szybkie i dają ogromne pole do wyrażania kuchennej kreatywności. Można dodać do nich niemal wszystkie ulubione składniki, czyszcząc przy okazji lodówkę i spiżarnię z resztek. Szybkie gotowanie może być jeszcze łatwiejsze z pomocą najwyższej jakości sprzętów kuchennych marki Fiskars.
Na stronie https://www.fiskars.pl/produkty/kuchnia znajdziecie więcej akcesoriów, dzięki którym gotowanie stanie się czystą przyjemnością.

Artykuł powstał we współpracy z marką Fiskars.