Borówka i jagoda – dwie fioletowe kuleczki, które możemy kupić w sklepach i na straganach, gdy zaczyna się lato. Czym się od siebie różnią? Postanowiliśmy to sprawdzić!

Jagoda czy borówka?

Nazewnictwo może być mylące, ponieważ jagoda to inaczej borówka czernica. Z kolei borówka amerykańska to borówka wysoka. Oznacza to ni mniej, ni więcej, tylko, że jagody i borówki amerykańskie są zupełnie odrębnymi gatunkami. Często jednak używa się nazwy jagoda i borówka zamiennie w odniesieniu do borówki czernicy. Wynika to w dużej mierze ze zróżnicowania regionalnego. Nazwy jagoda używa się między innymi na Górnym Śląsku, Pomorzu, Mazowszu i w Wielkopolsce. Z kolei określenie borówka spotkacie na przykład w Krakowie czy Rzeszowie.

Z czarną jagodą nierzadko mylona jest także podobna do niej wizualnie, wilcza jagoda. Jak je rozróżnić? Przede wszystkim, zwrócić uwagę na to, w jaki sposób rosną. Czarne jagody znajdziemy blisko ziemi, na małych niepozornych krzaczkach. Z kolei wilcze jagody rosną na wyższych krzakach, które mogą mieć nawet 1,5 metra wysokości. Ponadto wilcza jagoda ma nieco większe owoce niż jagoda czarna. Zbierając jagody w lesie, warto zwracać szczególną uwagę, na to co zbierają dzieci. Wilcza jagoda jest bowiem silnie trująca, nawet kilka owoców może doprowadzić do śmierci.

Zbierając jagody zabierzmy ze sobą kilka słoików i duży koszyk. Koszyk postawmy na ziemi, a jagody zbierajmy w słoiki. Później wystarczy zapakować pełne słoiki do koszyka i gotowe - wygodnie i szybko!

Jagoda czy borówka - smak i wygląd

Podstawowa różnica między czarną jagodą a borówką amerykańską widoczna jest już na pierwszy rzut oka. Borówka jest większa i ma charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor. Jej skórka często nie ma jednolitego koloru. Tymczasem czarne jagody są drobniutkie, o intensywnym, ciemnofioletowym kolorze, niemal czarnym. Po przekrojeniu zobaczymy, że borówka ma jasny, beżowy miąższ, a jagoda fioletowy. To właśnie przez swój kolor jagody są tak charakterystycznym owocem – po ich zjedzeniu będziecie mieli fioletowe nie tylko palce, ale i zęby, język i usta. Dzięki intensywnemu barwnikowi zawartemu w jagodach, ciasta czy koktajle z ich dodatkiem mają piękny, fioletowy kolor.

Jagoda i borówka różnią się także smakiem. Czarne jagody mają słodko-kwaskowy smak i pachną lasem. Podobnie jak jeżyny czy maliny, jagody przywodzą na myśl spacer po leśnej drodze. Borówki z kolei są dużo słodsze, a ich smak jest bardziej neutralny.

Jagoda czy borówka - zastosowanie w kuchni

Jagody i borówki różnią się też nieco zastosowaniem w kuchni. Co zrobić z jagód? Kiedy tylko pojawiają się w sklepach i na straganach przygotowujemy pierogi z jagodami i jagodzianki z kruszonką. Pyszny jest też makaron z jagodami i rozmaite ciasta. Jagodowy sernik na zimno czy po prostu ciasto drożdżowe lub ciasto kruche z jagodami to smakołyki, którymi nikt nie pogardzi. Czarne jagody doskonale nadają się też na przetworzy – jagodowe dżemy są wspaniałe! Wykorzystując jagody w kuchni, trzeba pamiętać, że są dość kwaśne, więc ich smak dobrze jest zbalansować innymi dodatkami.

Borówki z kolei mają nieco mniej wyrazisty smak, więc dobrze pasują do deserów i ciast. Krucha tarta z mascarpone i borówkami czy pudding chia posypany tymi fioletowymi kuleczkami to same przysmaki. Jemy je też jako dodatek do owsianki czy po prostu jogurtu z granolą. Borówki są również doskonałe jak zdrowa przekąska między posiłkami. Jedząc je nie ubrudzimy sobie palców, a ich słodycz będzie lepsza od niejednego cukierka.

Zarówno borówki, jak i jagody należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż kilka dni. Można je też mrozić. Kiedy mamy duże ilości tych pysznych owoców, najlepiej zrobić z nich przeróżne przetwory. Domowe dżemy, nalewki czy kompoty umożliwią nam cieszenie się smakiem jagód i borówek przez cały rok.  

Jagoda czy borówka – właściwości odżywcze owoców

Bez względu na różnice w wyglądzie i smaku, zarówno borówka amerykańska, jak i czarna jagoda są bardzo zdrowe. Jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi i mogą obniżać poziom cholesterolu. Jagody działają też przeciwbakteryjnie. Owoce czarnej jagody zawierają dużo błonnika i witamin, między innymi C, B czy A. Mają też w sobie sporo kwasu foliowego.

Borówka amerykańska także jest dobra dla naszego zdrowia. Zawiera sporo błonnika i antyoksydantów, działa przeciwbakteryjnie. Borówki są też polecane przy chorobach oczu. Borówki amerykańskie są cennym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Jagody i borówki często używane są nie tylko w kuchni, ale i jako składniki kosmetyków.

Wykorzystajcie w pełni sezon na świeże jagody i borówki, przygotowując z nich pyszne dania i desery. To pyszny sposób na dostarczenie sobie dużego zastrzyku witamin i jeszcze większej dawki przyjemności!