Babka wielkanocna to nie tylko jeden właściwy przepis. Można ją przygotować na różne sposoby, ale podstawowa zasada jest prosta-musi mieć ten charakterystyczny, odświętny kształt. Co dodać do babki, aby była aromatyczna i wilgotna? Zobaczcie nasze sprawdzone przepisy oraz garść przydatnych porad od specjalisty z dziedziny słodkości, czyli Michała Krokosza.

Babka drożdżowa

Przepisy na Wielkanoc to w dużej mierze słodkości, a wśród nich prym wiedzie oczywiście babka drożdżowa! Jej przygotowanie jest nieco bardziej pracochłonne niż w przypadku innych ciast, ale efekt wynagradza wysiłek. Dawniej wierzono, że podczas wyrastania, a później pieczenia baby wszyscy domownicy muszą zachowywać się cicho, żeby nie przeszkadzać ciastu w rośnięciu. W innym przypadku zakalec gwarantowany. A przecież piękna drożdżowa baba świadczyła o kulinarnym talencie pani domu.

O sposoby na babki wielkanocne zapytaliśmy Michała Korkosza, autora bloga „Rozkoszny”.  Odpowiedział nam:

Jestem ogromnym fanem ciasta drożdżowego. Nie będę rozdzielał przepisu na babkę drożdżową a ciasto drożdżowe na co dzień. Dla mnie jest to takie samo ciasto. Na pewno trzeba użyć dużej ilości masła, sporej ilości żółtek i lepiej się sprawdza powolna fermentacja. To jest prawdziwe marzenie, aby przeprowadzić całonocne wyrastanie w niskiej temperaturze. Niektórzy jednak nie chcą czekać. Nie jestem purystą i zdaję sobie sprawę, że pewne przepisy wymagają większej ilości drożdży oraz odstawienia w cieple. Wtedy liczy się, aby ciasto szybciej podrosło i było gotowe „na już”. Trzeba mieć świadomość, że taka babka nie zachowa dłużej świeżości. Potrzebna będzie również szczypta soli, która zahamuje gwałtowne wyrastanie drożdży. Potrzeba też długiego wyrabiania ciasta, aby siatka glutenowa rzeczywiście została wypracowana i napowietrzona.

Dowiedzieliśmy się, że ulubiona babka wielkanocna Michała Korkosza to pewnego rodzaju ciekawostka kulinarna. Robiąc ciasto drożdżowe, nie traktuje go inaczej ze względu na formę, w której zostanie upieczone. A następnie dopowiedział:

Ostatnio też upiekłem ciasto drożdżowe z maślanką. Może to być kontrowersyjne, bo maślanka utrudnia zawiązanie się siatki glutenowej oraz wyrośnięcie ciasta. Nie jest aż tak puszyste i tak lekkie jak ciasto zrobione na mleku, ale smak jest bardziej złożony. W tle jest wyczuwalna leciutka kwasowość. Dalej idąc ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Michał Korkosz (@rozkoszny) Kwi 16, 2019 o 1:00 PDT

Michał Korkosz lubi eksperymentować z niecodziennymi smakami. Zdradził nam:

Uwielbiam piec każde ciasto drożdżowe, w szczególności drożdżówki. Zajadam się nimi w każdej konfiguracji: drożdżowe z kremem z białej czekolady i malinami albo jagodzianki z toną kruszonki. Czy mój ostatni przepis na drożdżówki z kremem z orzechów laskowych i gruszką. Na koniec, tuż przed podaniem polane świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Wymyślając ten przepis, na początku powstał jego wygląd. Wiedziałem, że ciasto drożdżowe, gruszki i orzechy laskowe będą świetnie do siebie pasowały. Potem po upieczeniu spróbowałem i było to smaczne, ale nie byłem zachwycony. Pomyślałem, że smak trzeba podbić, aby nie były zbyt mdłe. Polałem je sokiem z cytryny i zdarzyła się na nowo opowiedziana historia. Oprócz tych drożdżówek to w lecie uwielbiam piec całą blachę ciasta drożdżowego przykrytą toną owoców leśnych albo pestkowych. Na wierzch obficie posypane kruszonką. Na koniec polecam wziąć całą blachę na piknik i usiąść gdzieś w plenerze.

Babka piaskowa

Babka wielkanocna występuje też w wersji bez użycia drożdży. Wtedy najczęściej przygotowywana jest babka piaskowa- nieco lżejsza od swojej drożdżowej siostry. Babka wielkanocna piaskowa często występuje w różnych wariantach smakowych. Jeśli nie chcecie piec klasycznej babki piaskowej, zróbcie babkę cytrynową, kakaową lub marmurkową. Wszystkie te rodzaje wymagają tylko niewielkiej modyfikacji podstawowego przepisu. Jak zrobić babkę piaskową? W galerii przepisów powyżej znajdziecie kilka różnych wersji smakowych.

Babka wielkanocna - polewa i lukier

Babka wielkanocna nabierze dodatkowego smaku, gdy ich wierzch zostanie udekorowany. Co mamy do wyboru? Przede wszystkim polewy, np. czekoladową, kawową czy karmelową albo lukier. Babka wielkanocna będzie też ładna i smaczna, jeśli posypiemy ją zwykłym cukrem pudrem. Na lukier lub polewę możemy dodać kolorowe posypki, czekoladowe jajeczka lub bakalie. Jak zrobić lukier na babkę? Wystarczy wymieszać cukier puder i sok z cytryny.

Michał Korkosz zapytany, w jaki najlepszy sposób powinna być podana babka drożdżowa odpowiedział:

Jedną z metod, aby babka była hitem, to dodanie odrobiny kurkumy do ciasta. Wtedy zabarwi się na jaskrawy żółty i nie trzeba dwunastu żółtek ani szafranu. Najlepiej, żeby kurkuma nie była bardzo wyczuwalna. Teraz eksperymentuję z przepisem na kurkumowe ciasto z cytrynami. Przepisem wyjściowym jest przepis Alison Roman z New York Timesa. W pierwotnej wersji oczekiwałem, że kurkuma będzie wyczuwalna, a nie była, i okazało się to tylko zabiegiem estetycznym. Pomyślałem, co by się stało, gdybym dał jej dwa razy więcej. Ciasto okazało się przepyszne. Zdecydowanie wolę go w wersji ostrzejszej, z kurkumowym przytupem. Drugą metodą jest po prostu polanie lukrem i obsypaniem płatkami róży. Babka drożdżowa wygląda wtedy zjawiskowo i majestatycznie.

­

Babka wielkanocna – różne smaki

Przepisów na babkę jest naprawdę sporo. Znudziły was tradycyjne babki i chcecie w tym roku upiec coś innego? Dobrym pomysłem będzie upieczenie trójkolorowej babki wielkanocnej, babki migdałowej lub takiej z dodatkiem maku!  Skorzystajcie z naszych smakowitych inspiracji, puśćcie wodze fantazji i eksperymentujcie.

Sprawdź też: Mazurek wielkanocny - przepisy i porady